Verslag sterrenkijkevent

Gehouden op 23-02-2023 op het terrein van
Bowlingcentrum/Restaurant PassePartout
te Appingedam.

Op 23 februari werd nu al weer voor de 47e keer een door de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond(SWSE) georganiseerde sterrenkijkavond gehouden. Deze jaarlijks terugkerende gebeurtenis vindt plaats onder auspiciën van de KNVWS (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde).

Dit jaar had buffet-restaurant Passe Partout haar poorten voor de veelal jeugdige bezoekers geopend zodat de zaal die berekend was op 60 bezoekers al snel met belangstellenden gevuld was. Door de ouders met hun kinderen eerst de gelegenheid te bieden buiten waarnemingen te verrichten met de opgestelde kijkers, bleven er voor de andere bezoekers voldoende zitplaatsen over om ontspannen naar de voordrachten te luisteren.

Hans Vedder wist met zijn zorgvuldig opgezette presentatie ook de allerkleinsten te boeien, terwijl later op de avond Marco Silvani een fascinerende voordracht gaf waar alle sterren aan de hemel bij verbleekten.
Dat was ook buiten het geval door een geleidelijk toenemende bewolking.
Kon men aan het begin van de avond de planeten Jupiter en Venus nog zien schitteren, later in de avond kon alleen de smalle maancirkel de bezoekers nog verwonderen.

Aan het eind van de avond gaven een 15 tal personen zich op voor de cursus astronomie voor beginners. Bedoeld voor alle leeftijden. Men hoeft geen donateur te zijn/worden om actief aan deze cursus deel te nemen.
De cursus bestaat in totaal uit een 4 tal lessen en wordt gegeven in overleg met cursusleider Hans Vedder.
De kosten van de cursus inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en cake of koek bedraagt € 5,00 per les en voor kinderen tot 12 jaar € 2,00 per les.

Voor informatie en/of aanmelding kunt u contact opnemen met de secretaris van de stichting SWSE de heer S. Klein.
E-mail: secretariaat@sws-eemsmond.nl
Website: www.kijkeensomhoog.nl

Fotoverslag