Woensdag 3 oktober 2018 vierde de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond haar 40-jarig jubileum in multifunctioneel centrum Kabzeël te Appingedam.
Na de ontvangst van de genodigden met koffie, thee en een petit four opende om 16:00 uur de voorzitter het feestelijke deel met een welkomstwoord waarin hij de hoogtepunten van de Stichting in de afgelopen 40 jaar de revue liet passeren.
Hierna sprak de burgemeester van Appingedam, de heer Anno Wietze Hiemstra, de stichting toe, waarbij hij het jaar 1978 alsvolgt kenschetste: op het WK voetbal in Argentinië moest Oranje voor de tweede keer genoegen met een tweede plaats en hijzelf was ook in 1978 geboren.
Zijn interesse voor de activiteitnen van de stichting moge ook blijken uit het feit dat hij eens op Cape Canaveral in de Verenigde Staten een Apollo ruimtevaartuig van dichtbij kon bekijken.

Als burgemeester van Appingedam mocht hij de Damster Stadsmunt uitreiken aan onze Stichting als eerbetoon voor hetgeen de stichting heeft betekend in deze regio door het regelmatig organiseren van sterrenkijkdagen en lezingen door vooraanstaande wetenschappelijke sprekers.

Uitreiking damster penning

Bron foto: Eemsbode. Vlnr: oud-voorzitter Wim Zanstra met naast zich voorzitter Jans Engelhart, Marga Heeres en burgemeester Anno Wietze Hiemstra

Nadat Wim Zanstra de stadsmunt in ontvangst genomen had werd hij door de voorzitter in het zonnetje gezet. Zijn inzet voor de stichting 39 jaar lang werd beloond met een door Tineke van den Berg speciaal voor hem samengesteld fotoboek dat door haar overhandigd werd.

Ook een aantal mensen die zich veel voor de stichting ingezet hadden kregen het fotoboek.

Christiaan Velvis, bouwkundige bij Stichting Oude Groninger Kerken, hield een lezing over de restauratie van de voormalige gereformeerde kerk Appingedam, die thans als multifunctioneel centrum Kabzeël dienst doet.
Het ontwerp van dit gebouw door architect Reitsma was in de stijl van de Amsterdamse School, evenals vele andere kerkgebouwen in de provincie. Daarvan liet hij vele voorbeelden zien.

Het eerste deel werd afgesloten met orgelmuziek door Kees Steketee.

In de pauze kon men genieten van een heerlijke broodmaaltijd met soep.

’s Avonds hield Govert Schilling een publiekslezing met als titel “Exoplaneten en de zoektocht naar buitenaards leven” voor zo’n 150 toehoorders. Aan het eind van zijn lezing kon hij nog hot news brengen van de eerste exomaan die om een exoplaneet draaide. Dit nieuws stond de volgende ochtend in De Volkskrant.


Lees ook het verslag op eemskrant.nl

Bekijk de poster