De Stichting Weer- en Sterrenkunde organiseert op woensdag 13 november een lezing voor donateurs en belangstellenden met als titel:

“De vele gezichten van onze zon”

De lezing wordt gegeven door Edwin Mathlener en wordt gehouden in Passe Partout, Opwierderweg 57 in Appingedam. Aanvang 19:30 uur. Voor donateurs is de entree gratis. Voor belangstellenden wordt een bijdrage van €8 gevraagd. Voor informatie over de SWSE raadpleeg de website: www.kijkeensomhoog.nl

De zon lijkt op het eerste gezicht een wat saaie ster, wat voor het leven hier op aarde waarschijnlijk alleen maar gunstig is. Toch ondergaat onze zon veel veranderlijke verschijnselen, maar gelukkig hebben wij daar niet zo’n last van. Tegelijk is de zon ook de bron van energie die het leven hier op aarde mogelijk maakt. Deze voordracht geeft een inleiding in de zon: hoe hij er uit ziet, hoe hij van binnen in elkaar zit, hoe hij geboren is en ooit aan zijn eind zal komen. Ook komen zonsverduisteringen uitgebreid aan bod.

Zonsondergang nabij Uitwierde

Edwin Mathlener studeerde sterrenkunde in Utrecht van 1982 tot 1988. Naast zijn werk voor een grote wetenschappelijke uitgeverij is hij altijd actief geweest met het organiseren van sterrenkundige activiteiten en het populariseren van sterrenkunde, o.a. in Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde, Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, Stichting ‘De Koepel’, Stichting Universum en Sonnenborgh – museum & sterrenwacht. Vanaf eind 2009 tot eind 2013 werkte hij volledig voor ‘De Koepel’ in Utrecht, totdat die organisatie haar activiteiten moest beëindigen. Hij maakte 25 jaar deel uit van de redactie van het sterrenkundemagazine Zenit, waarvan twee perioden als hoofdredacteur, werkte mee aan de Sterrengids en is nu nog actief voor de jaarlijkse uitgave Sterren & Planeten. Hij is vrijwilliger bij Sonnenborgh en geeft regelmatig cursuslessen en lezingen voor publiekssterrenwachten en verenigingen. Sinds 2022 is hij voorzitter van de Werkgroep Maan & Planeten. Na het einde van ‘De Koepel’, keerde hij terug naar eerdergenoemde uitgeverij als Product Manager voor het digitale redactiesysteem van de wetenschappelijke tijdschriften.

Categorieën: Lezing