Video

Peter Barthel

Hoogleraar Astronomie en Astrofysica RUG

Presentatiedatum: 10 mei 2023.
Titel: William Herschel - leven en werken.

 

 

Peter Barthel studeerde Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam, en promoveerde in 1984 aan de Leidse Sterrenwacht.
Na vier jaar gewerkt te hebben aan het gerenommeerde California Institute for Technology in Pasadena (USA) kwam hij in 1988 in dienst van het Kapteyn Instituut in Groningen. In 2004 werd hij daar hoogleraar, en in eind 2018 emeritus-hoogleraar. Hij werkte op het gebied van actieve sterrenstelsel en quasars, en won prijzen op het gebied van wetenschapscommunicatie en educatie.
Hij schrijft geregeld voor het blad Zenit en is ook de auteur van het goedlopende boekje "Professor, bestaat God?"

William Herschel (1738-1822) is zonder twijfel de beroemdste astronoom aller tijden. Dat zal duidelijk worden uit de lezing van prof. Barthel die een groot bewonderaar van de man is en als Mission Scientist twintig jaar verbonden was aan ESA's Herschel Space Observatory..


 

Stadsmunt AppingedamStadsmunt voor SWSEUitgereikt aan SWSEDamster Stadsmuntdd 3 oktober 2018