Video

Frank Verbunt

Emeritus hoogleraar astrofysica.

Presentatiedatum: 12 april 2023
Titel: De eerste beschrijving van de 4 baan-periodes van de maan, op spijkerschrift vastgelegd.


Een van de eerste ontcijferde sterrenkundige spijkerschrift-tabletten uit Mesopotamie bevat een complexe beschrijving van de beweging van de Maan aan de hemel, het resultaat van een eeuwenlang waarneemprogramma.
De vier periodes die daarbij gecombineerd worden, zijn exact overgenomen door de Griekse sterrenkundige Hipparchos. De combinatie van Babylonische waarnemingen en rekenkunde met de Griekse geometrie leidde tot de Almagest van Claudius Ptolemaeus, het standaard sterrenkundeboek tot Copernicus.

Verbunt legt de natuurkundige betekenis van de vier periodes van de Maan uit, en vervolgens waarom hij de Almagest beschouwt als een methodologisch volstrekt modern wetenschappelijk werk.

Frank Verbunt studeerde natuur- en sterrenkunde in Utrecht, werkte zeven jaren in Cambridge (V.K.) en in Garching bei München. Hij was vanaf 1989 werkzaam als hoogleraar in Utrecht en vanaf 2012 in Nijmegen. Hij onderzocht de vorming en evolutie van dubbelsterren met een zwart gat, neutronenster of witte dwerg. Zijn recentste werk betreft de snelheid van jonge neutronensterren. Sinds mei 2019 is hij met pensioen en werkt hij aan een boek over de geschiedenis van de sterrenkunde.

 

Stadsmunt AppingedamStadsmunt voor SWSEUitgereikt aan SWSEDamster Stadsmuntdd 3 oktober 2018