Video

Veronica Allen

Astrochemist and Science Communicator RUG

Presentatiedatum: 8 maart 2023
Titel: Astrochemie en de Oorsprong van het Leven.


Waar komen de moleculen van het leven vandaan?
Astrochemie, de interdisciplinaire studie van chemische reacties in de ruimte, is een krachtig hulpmiddel om deze vraag te beantwoorden.

Door de recente ontdekking van moleculen in ster- en planeetvormende omgevingen is de samenhang tussen astronomie, chemie en biologie steeds duidelijker geworden waarbij de vraag naar de oorsprong van het leven op aarde centraal is komen te staan.
Met behulp van de Atacama Large (sub-)Millimeter Array (ALMA) in Chili en de nieuwe James Webb Space Telescope (JWST), kan nu bestudeerd worden, hoe prebiotische moleculen tot organische moleculen worden gevormd en hoe ze het planeetvormingsproces overleven.

Het prebiotische molecuul formamide(NH2CHO) is in de afgelopen 10 jaar sterk in de belangstelling komen te staan omdat dit zeer waarschijnlijk de bouwsteen van het meest eenvoudige aminozuur glycine is. Maar hoe dit gebeurt is nog onzeker. Voor een beter begrip naar de oorsprong van het leven is dit wel noodzakelijk. In deze lezing ontdek je het verband tussen interstellair gas en de organische moleculen waaruit wij allen opgebouwd zijn.

Veronica Allen studeerde natuurkunde en astrofysica aan de universiteit van Leeds in het VK. Haar doctoraal studie astrochemie rondde zij in 2018 af aan de RijksUniversiteit in Groningen waarna zij 3 jaar als postdoctoraal NASA-fellow doorbracht in het Goddard Space Flight Center . Vanaf 2021 zet zij in Groningen als NWO Veni Fellow haar studie van prebiotische moleculen voort. Daarnaast is zij een gepassioneerd wetenschapscommunicator en spreekt zij met scholen over de hele wereld via het "Skype a Scientist"-programma en geeft zij lessen op lokale basisscholen en bibliotheken in de provincie Groningen.


 

Stadsmunt AppingedamStadsmunt voor SWSEUitgereikt aan SWSEDamster Stadsmuntdd 3 oktober 2018