Video

Ronald Hesper

Medewerker RUG, afdeling astronomie

Presentatiedatum: 14 decemder 2022
Titel: ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array).


ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) is een uniek observatorium in het noorden van Chili, gedreven door een wereld- omspannend netwerk van astronomische instituten. De opgevangen signalen van de 66 telescopen waaruit ALMA bestaat worden digitaal gecombineerd zodat effectief één grote telescoop gevormd wordt met een diameter van meer dan tien kilometer. In de voordracht geeft Hesper een kort overzicht van ALMA en de astronomie die ermee gedaan wordt. Hierna zal hij wat dieper ingaan op de techniek achter radioastronomie en interferometrie. Deze technieken zijn uiteraard zeer geavanceerd, maar het blijkt dat ze met betrekkelijk eenvoudige middelen, inzichtelijk met geluid te demonstreren zijn.

Ronald Hesper studeerde natuurkunde in Leiden en promoveerde in
Groningen in de vaste-stoffysica. Vanaf 2000 is hij werkzaam bij het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen met als speerpunt de ontwikkeling en productie-voorbereiding van ALMA ontvangers.


Stadsmunt AppingedamStadsmunt voor SWSEUitgereikt aan SWSEDamster Stadsmuntdd 3 oktober 2018