Video

Rien van de Weijgaert

Hoogleraar kosmologische structuurvorming bij het Kapteyn Instituut, het sterrenkundig instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Presentatiedatum: 11mei 2022
Titel: Het kosmische web.


Het kosmische web is het allergrootste wat er in het heelal te vinden is. Miljarden sterrenstelsels klonteren samen in draden en knooppunten. Rien van de Weijgaert doet hier al jaren onderzoek naar en zal in deze presentatie een overzicht geven van het kosmische web in ons lokale Heelal, zoals het door grote surveys de afgelopen tientallen jaren in kaart is gebracht.
Intussen beginnen we ook een steeds beter beeld te krijgen van het gas en de donkere materie die zich in dit kosmisch web bevinden en van de stromingen van massa en sterrenstelsels die samengaan met de vorming en opbouw van dit intrigerende kosmische netwerk.
Vervolgens beschrijft de spreker hoe aan de hand van computersimulaties en reconstructies de vorming van het kosmische web onder invloed van zwaartekracht tot stand gekomen is.

Rien van de Weijgaert is hoogleraar kosmologische structuurvorming bij het Kapteyn Instituut, het sterrenkundig instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is in 1991 cum laude gepromoveerd op het proefschrift "Voids and the Large Scale Structure of the Universe", bij Vincent Icke, Bernard Jones en Tim de Zeeuw. Sindsdien heeft hij gewerkt aan het Canadian Institute for Theoretical Astrophysics in Toronto.

 

Stadsmunt AppingedamStadsmunt voor SWSEUitgereikt aan SWSEDamster Stadsmuntdd 3 oktober 2018