Video

Rob van Gent

Wetenschappelijk onderzoeker aan het Mathematisch Instituut van de Universiteit Utrecht.

Presentatiedatum: 13 april 2022
Titel: De Arabische sterrenkunde en haar rol in de islam.


Het Gouden Tijdperk van de islamitische sterrenkunde duurde vanaf de 8ste tot in de 18de eeuw. Gedurende deze periode bestudeerden wetenschappers in de tot de islam bekeerde regio’s nauwlettend de posities en de bewegingen van zon, maan, planeten en sterren. Deels uit godsdienstige motieven maar ook vanwege astrologische, filosofische en puur wetenschappelijke belangstelling. Hierbij werden oudere teksten uit het Grieks, Middel Perzisch en Hindi naar het Arabisch vertaald, becommentarieerd en waar mogelijk met nieuwere waarnemingen en inzichten aangevuld.

Veel inzichten uit de  traditionele islamitische sterrenkunde zijn vandaag nog steeds relevant en worden onder meer toegepast in de regeling van de islamitische kalender, de berekening van de vijf verplichte gebedsperioden en de bepaling van de gebedsrichting (kibla) naar Mekka.

 

Rob van Gent studeerde astronomie aan het Sterrenkundig Instituut Utrecht waar hij zijn PhD in astronomie haalde in 1989. Na tien jaar curatorschap over de collectie Sterrenkunde aan het museum Boerhaave in Leiden ontwikkelde hij astronomische software voor de High Performance Computing Group van de Faculteit Fysica en Astronomie van de Universiteit Utrecht.
Sinds 2014 is hij werkzaam als wetenschappelijk medewerker bij het Departement Wiskunde van de Universiteit Utrecht waar hij onderzoek doet naar de geschiedenis van de wis- en sterrenkunde.   


 

Stadsmunt AppingedamStadsmunt voor SWSEUitgereikt aan SWSEDamster Stadsmuntdd 3 oktober 2018