Video

Heino Falcke

Hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Presentatiedatum: 9 maart 2022
Titel: De eerste foto van een zwart gat

Zwarte gaten zijn een van de bizarste, en meest fundamentele, voorspellingen van Einstein’s relativiteitstheorie. De extreme concentratie van materie heeft een aantrekkingskracht dusdanig sterk dat zelfs licht niet kan ontsnappen. Daardoor is de binnenkant van een zwart gat niet te observeren. Het enige dat zichtbaar is, is de ‘event horizon’, een virtuele, membraam waardoor licht wel naar binnen kan, maar niet kan ontsnappen. Dit verlies aan informatie weerspreekt een aantal basisprincipes van de natuurkunde. Bestaat een ‘event horizon’ wel? Wat is het effect op licht en omringende materie? Hoe ziet een zwart gat er eigenlijk uit?

In 2019 publiceerde de Event Horizon Telescope collaboratie de eerste foto van een zwart gat. In deze lezing verteld Heino Falcke u hoe de beroemde eerste foto tot stand is gekomen, en wat het ons leert over zwarte gaten.

Heino Falcke is hoogleraar astrodeeltjesfysica en radioastronomie aan de
Radboud Universiteit Nijmegen. Als hoofd van de Science Council van de
Event Horizon Telescope speelde hij een grote rol in het maken van de eerste foto van een zwart gat. Falcke is lid van de KNAW, ontving in 2011 de Spinozaprijs, en heeft sinds 2019 vele prijzen in ontvangst mogen nemen voor zijn pionierswerk om de eerste foto van een zwart gat te maken.

 

Stadsmunt AppingedamStadsmunt voor SWSEUitgereikt aan SWSEDamster Stadsmuntdd 3 oktober 2018