Video

Gerco Onderwater

Gerco Onderwater is hoofddocent en verbonden aan het Van Swinderen Instituut. Hij is actief als experimenteel deeltjesfysicus bij het deeltjeslab CERN in Genève.

Presentatiedatum: 8 mei 2019
Titel: Het ongrijpbare neutrino.

 

In deze lezing neemt Gerco ons mee om een kijkje te nemen in de wondere wereld van het neutrino. Deze bijna onmogelijk te detecteren spookdeeltjes hebben ons begrip van de elementaire natuurkunde danig op de proef gesteld en ons inzicht verschaft in een aantal verrassende nieuwe fenomenen.

In de tijd die je nodig hebt gehad om bovenstaande tekst te lezen, zijn er al ontelbaar vele neutrino’s je om de oren gevlogen en zelfs dwars door je heen gegaan zonder dat je er ook maar iets van gemerkt hebt. Tegen de tijd dat je dit tot je hebt laten doordringen en bij deze zin bent aanbeland, zijn ze al dwars door de aarde heen gegaan en vervolgen hun weg verder de ruimte door. Het detecteren van deze ongrijpbare deeltjes heeft dan ook de nodige voeten in aarde, of beter gezegd: onder de aarde.


 

Stadsmunt AppingedamStadsmunt voor SWSEUitgereikt aan SWSEDamster Stadsmuntdd 3 oktober 2018