Video

Marcel Vonk

Theoretisch natuurkundige werkzaam aan het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam.

Presentatiedatum: 6 maart 2019
Titel: Emergente zwaartekracht en het donkere heelal.


In de lezing gaat Marcel Vonk in op het werk van theoretisch fysicus Erik Verlinde, die in 2009 een eigen gravitatietheorie ontwikkelde die als alternatief gold voor de oerknaltheorie. Een oerknal uit het niets kon hem niet bevredigen.
In Verlindes theorie is zwaartekracht niet langer een fundamentele Newtoniaanse kracht, maar het emergente effect van een diepere microscopische realiteit op kwantummechanisch niveau. Deze theorie werd verder uitgewerkt en kon uiteindelijk in november 2016 gepubliceerd worden als het “Emergent Gravity and the Dark Universe”-artikel in arXiv.org, een online database met voorpublicaties van wetenschappelijke artikelen.
Verlinde paste zijn ideeën daarin ook toe op ons heelal, en dan in het bijzonder op de donkere materie en de donkere energie, een hypothetische vorm van energie in het heelal die verantwoordelijk zou zijn voor de versnelling van de uitdijing van het universum. Donkere materie, waar astronomen al jaren lang naar zoeken, bestaat volgens hem zelfs niet!
In deze lezing bespreekt Marcel Vonk de details van Verlindes ideeën over het heelal, hun ontstaansgeschiedenis, de argumenten ervoor en ertegen en wat er moet gebeuren om ze te testen.

 

Stadsmunt AppingedamStadsmunt voor SWSEUitgereikt aan SWSEDamster Stadsmuntdd 3 oktober 2018