Video

Niek de Kort

Aastrofysicus en tot mei 2018 voorzitter van de KNVWS.

Presentatiedatum: 12 december 2018.
Titel: Kosmisch rampen deel A: klimaatinvloed.

Niek de Kort (1956) studeerde astrofysica aan de Rijksuniversiteit te Leiden en deed onderzoek naar de vroege stadia in de evolutie van sterren. Hij was de spil van de TELEAC-cursus die de sterrenkunde bij een kwart miljoen mensen in de huiskamer bracht. De in 1977 ontdekte planetoïde 12172 (Niekdekort) is naar hem vernoemd.

In de presentatie voor de pauze neemt astronoom Niek de Kort de toehoorders mee op een reis langs de belangrijkste mechanismen die voor kortere of langere tijd invloed kunnen hebben op het weer en klimaat. Veel oorzaken voor klimaat beïnvloeding blijken een oorzaak te hebben in het zonnestelsel en soms zelfs daarbuiten. Andere hebben te maken met de processen in of op onze planeet. We kijken naar de mogelijke gevolgen en gaan na in hoeverre er kans is op een ‘kosmische ramp’ – in de zin dat het voortbestaan van onze beschaving op grote schaal wordt bedreigd.

Na de pauze verleggen we de focus op een klein onderdeel van de behandelde oorzaken: de inslag van een meteoriet. Dagelijks bereiken meteorieten het aardoppervlak en daarbij is er geen voorkeur voor een bepaald gebied. Ook in Nederland vallen meteorieten. Tot voor enkele jaren waren er maar vier bekend, gevallen in de omgeving van Uden, Utrecht, Ellemeet en, in 1990, van Glanerbrug. Op miraculeuze wijze is kort geleden de vijfde meteoriet aan het licht gekomen, die zo’n 150 jaar eerder naar beneden kwam in de omgeving van Diepenveen. Niek de Kort was bij deze ontdekking betrokken, alsmede bij het daarop volgende – en nog lopende – onderzoek. Het verhaal leest als een spannende roman en geeft inzicht in de manier waarop buitenaards materiaal langzaam haar geheimen prijsgeeft.


 

Stadsmunt AppingedamStadsmunt voor SWSEUitgereikt aan SWSEDamster Stadsmuntdd 3 oktober 2018