Bericht van de Lofoten

Het jaar 2009 is werkelijk omgevlogen. Een goede gelegenheid om eens uitgebreid verslag te doen over ons en het Polarlight centrum hier op de Lofoten. Het gaat goed, zeer goed! Sinds tweede kerstdag 2007, bij het 80-jarig bestaan van het gebouw en we Open Huis hielden voor de dorpsbewoners, is er veel gebeurd. Vanaf die datum waren we officieel geopend, hoewel het appartement nog gebouwd moest worden op de plek van het voormalige toneel. Drie maanden later, eind maart 2008, kwamen de eerste gasten en sindsdien hebben we heel veel leuke en bijzondere mensen te logeren gehad hier op de toneelvloer. Familie, vrienden, bekenden en ook gasten vanuit alle windstreken. Sommigen kwamen voor een paar dagen, een week, of zelfs voor bijna een maand. Ook kregen we gasten die alleen 's avonds kwamen voor een presentatie en om het noorderlicht te zien, of in de zomer voor de middernachtzon. Met veel van hen hebben we nog steeds contact via de e-mail. Sommigen kwamen terug voor een tweede of zelfs derde keer. Sinds kort werken we samen met een bedrijf uit Svolvaer dat met een busje de toeristen, die zelf geen vervoer hebben, 's avonds hiernaar toe brengt. Elke dag is het weer verrassend wie nu weer mailt of belt voor informatie, een booking of gewoon voor een gezellige babbel. We voelen ons zo rijk met alle belangstelling en aanmoediging. Soms vragen we ons weleens af waarom we deze stap niet tien jaar eerder hebben gezet. Tegelijkertijd weten we dat dat onzin is. Hiervoor hadden we ook een leuk leven en alles komt op de juiste tijd.

In Laukvik hebben we een leuk groepje Noorse en Nederlandse vrienden gekregen. We praten dus echt niet alleen maar Nederlands met elkaar. Laatst was er een Mexicaanse avond in de zaal, waarbij een Noorse vrouw de foto's van haar reis naar Mexico op het grote scherm kon laten zien en waarbij we onze vrienden op een "Mexicaans" etentje konden verrassen.
Het is heerlijk dat hier zoveel ruimte is. Ook wordt er in de grote zaal af en toe een filmavond gegeven. Met het gastenverblijf op het toneel behouden we toch onze privacy en die van de gasten. Niets moet en er kan veel.
"Gaat jullie dat nou niet vervelen, altijd maar weer die mensen en de spanning van wel of geen noorderlicht en zo?", horen we weleens. Welnu, geen noorderlicht is hetzelfde en elk mens reageert er weer anders op. De een neemt het zoals het komt en is ontzettend gelukkig als hij het ziet en beleeft. Een ander is wat meer gespannen, of het wel of niet te zien zal zijn. Het is mooi om al die verschillende reacties mee te maken. Maar gelukkig kunnen we wel zeggen dat alle gasten tevreden naar huis teruggaan en dat ze de Lofoten een speciaal plekje in hun hart geven. Het is hier echt bijzonder en de natuur geeft veel inspiratie: de zee, de bergen, de zuivere lucht, de mooie wandelingen in de omgeving en zeker niet als laatste het vaak prachtige Noorderlicht. Ja, na twee jaar kunnen we best zeggen dat we het hier klaren, mede door zoveel support. Daar zijn we zeer dankbaar voor!! We wensen iedereen nog het allerbeste voor het nieuwe jaar 2010.

 • DE EERSTE SIDS OP HET POLARLIGHT CENTER
   Op 8 februari 2010 zijn op het Polarlight Center op de Lofoten de eerste sids (sudden ionospheric disturbances) geregistreerd. De omgeving van de aarde wordt voortdurend meer of minder beïnvloed door het gedrag van de zon. Sinds een aantal jaren heeft de zon bijna geen zonnevlekken vertoond als gevolg van een verminderde activiteit in het produceren en afgeven van energie. Misschien is de huidige lange winter daar wel een gevolg van en ook het feit dat de sids niet of amper zijn voorgekomen. De minimale periode is nu duidelijk voorbij. Het aantal dagen per maand zonder zonnevlekken is sterk aan het afnemen. De zonnevlekken komen weer tevoorschijn. Zo ook de afgelopen tijd, toen verschillende actieve groepen opvallend aanwezig waren en één daarvan (1045) op 8 februari al behoorlijke uitbarstingen van röntgenstraling vertoonde. Zie onderstaande grafiek van de Geostationairy Operational Environmental Satellites (GOES) 14 en 15.   Na ruim 8 minuten arriveert een deel van deze röntgenstraling bij de aarde en veroorzaakt daar extra ionisaties in de ionosfeer op een hoogte van 100 tot 500 km. Deze processen worden sids genoemd, sudden ionospheric disturbances. Het effect daarvan is een verhoogd reflectievermogen van radiostraling dat ondermeer op 8 februari 2010 op de Lofoten kon worden geregistreerd rond 10.00 uur, 12.00 uur en 13.30 uur UTc. De verantwoordelijke röntgenuitbarstingen op de zon waren van de categorieën C1, C8 en M1. Zie ook www.spaceweather.com van 11 februari. Over het algemeen zijn zendamateurs wel bekend met het reflectievermogen van de ionosfeer. Boven beschreven effect kan worden gezien als een onderdeel van het ruimteweer en kan alleen aan de dagzijde van de aarde worden waargenomen. De ionosfeer is een deel van de aardse dampkring, waarin een deel van de moleculen geïoniseerd is. Stromingen in de ionosfeer kunnen tevens magnetische storingen opwekken. Nu was dat nauwelijks het geval.
   Blijkbaar bestaat er een directe relatie tussen de toenemende activiteit van de zon en die van het Polarlight Center. Na het zichtbaar worden van de verantwoordelijke vlekkengroep (1045) werden dan ook onmiddellijk de radio-ontvangers aangesloten en afgesteld op de frequentie van 23,8 khz van een IJslandse datazender op de Vvlf. De tijd staat in UTc. De datum was 8 februari 2010. De antenne was ingesteld met een afgestemde loop en de bandbreedte van de ontvanger bedroeg 400 Hz. Zie onderstaande grafiek. • www.polarlightcenter.com
  polarlightcenter@hotmail.com  Rob en Threes Stammes