Video

Rob van Gent

Conservator voor de sterrenkundige collectie Museum Boerhaave (Leiden)

Titel: Hemelkaarten en Zeevaartkunde in de Gouden Eeuw

Presentatiedatum: 2 december 2017


Rob van Gent studeerde sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1989. Hij was van 1989 tot 1999 werkzaam bij Museum Boerhaave (Leiden) als conservator voor de sterrenkundige collectie.

Daarna is hij verbonden geweest aan het Instituut voor de Geschiedenis en Grondslagen van de Natuurwetenschappen in Utrecht. Sinds 2014 is hij werkzaam als wetenschappelijk medewerker bij het Departement Wiskunde van de Universiteit Utrecht waar hij onderzoek doet naar de geschiedenis van de wis- en sterrenkunde. Zijn belangstelling gaat uit naar de geschiedenis van de sterrenkunde, tijdrekenkunde, zeevaartkunde en de hemelcartografie.

Mede dankzij de opkomst van de Nederlandse overzeese handel in de 16de en 17de eeuw ontstonden nauwe banden tussen boekdrukkers, zeevaartkundigen en sterrenkundigen. Dit leidde onder meer tot de productie (met name in Amsterdam) van schitterend uitgevoerde en gedetailleerde hemelgloben en sterrenkaarten waarop nieuwe sterrenbeelden en ontdekkingen van die tijd in beeld werden gebracht.

 

 

Stadsmunt AppingedamStadsmunt voor SWSEUitgereikt aan SWSEDamster Stadsmuntdd 3 oktober 2018


Lezingen worden gehouden in de zaal van :
Restaurant Nefertari
Wijkstraat 68, Appingedam
Aanvang 19:30 uur