Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


28 mei 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw ).
   Op 21 mei passeerde de Aarde een onregelmatigheid in de Zonnewind, maar mede door de Volle Maan was er geen poollicht waar te nemen. Op 24 mei 2016 was er weer een passage van een coronaal gat over de meridiaan van de Zon, maar helaas zonder effect van poollicht op de Aarde. Op dit moment is de groep Zonnevlekken AR2546, die met het blote oog te zien was, over de rand verdwenen en is misschien over twee weken wel weer met het blote oog waar te nemen. Momenteel is er slechts één groepje van 5 zonnevlekken te zien. Magnetische activiteit komt hieruit niet voort.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   Op 7 mei 2016 om 23:27 uur MEZT werd door Frans Hoenkamp een heldere gele flits met "vlammen" er omheen waargenomen tussen de Poolster en de ster Alfa van de Grote Beer. Volgens Ton Evenhuis is dit de passage geweest van de Iridiumsatelliet no. 64 die op dat moment een flare te zien gaf.
   In de nacht van 26 op 27 mei 2016 werden er dit jaar weer de eerste lichtende nachtwolken waargenomen door Frans Hoenkamp. Dit werd weer veroorzaakt door de zomerstand van de Zon, laag onder de nachtelijke horizon en de zeer hoge bewolking rond de polen.
   Op 27 mei verscheen het nieuws dat op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, waarbij de satelliet Rosetta nog steeds aanwezig is, elementen zijn gevonden die te maken hebben met het leven. Hierbij gaat het over glycine, een aminozuur dat een onderdeel is van eiwitten, en ook fosfor dat een onderdeel is van DNA en celmembranen. De glycine kan vermoedelijk in ijsdeeltjes zijn ontstaan onder invloed van de ultraviolette straling.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   De Maanstand nadert het Laatste Kwartier op 29 mei 2016 om 14:12 MEZT. De linkerkant van de Maan is dan verlicht en kan als een "d" worden gezien als eerste letter van het woord "dernier" (laatste). De Maan staat dan 90 gradenrechts van de Zon en is dan in de ochtenduren waar te nemen. De planeten Mercurius en Venus staan nog te dicht bij de Zon en zijn daarom nog steeds niet waar te nemen. Wel zijn Mars, Jupiter en Saturnus bijna de hele nacht goed waar te nemen in de sterrenbeelden Weegschaal, Slangendrager en Leeuw. Kometen en meteoren worden de komende week nog niet verwacht.

 • Presentatie: Maja Dijkstra
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra