Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


27 februari 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )
   Op dit moment, 27 februari 2016, is er nog slechts één groepje met 7 vlekjes te zien op de Zon met zeer zwak magnetisch effect op de Aarde. Vanaf 20 februari was er een langdurige passage van een coronaal gat over nhet noordelijke deel van de meridiaan van de Zon, maar zonder enig magnetisch effect op de Aarde en amper extra poollicht. De activiteit van de Zon gaat naar het minimum.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   Op 23 februari 2016 verscheen het bericht dat het nog steeds moeilijk is om de pas ontdekte negende planeet waar te nemen. De berekende invloed van dit nieuwe object op de bekende planeten kon wel met de ruimtesonde Cassini nauwkeurig worden gemeten op de baanbeweging van Saturnus. Vermoedelijk is de massa zo'n 10 maal groter dan die van de Aarde en de baan rond de Zon zeer lang gerekt. De zoektocht naar dit object zal nog jaren duren. Op 23 februari 2016 verscheen eveneens het bericht dat vanuit Nieuw Zeeland de afgelopen Nieuwjaarsnacht een nieuwe zwerm van meteoren is ontdekt. Het waren stofdeeltjes van een komeet die nog niet eerder is waargenomen.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   De Maan wordt aan de rechterkant weer kleiner en krijgt daar een donkere sikkel. Op 2 maart is de schijnbare verlichting weer half en dat wordt het Laatste Kwartier genoemd. Een verlenging van de schaduwgrens naar boven geeft dan de letter "d" van "dernier", het Laatste Kwartier dus. De Maan is vooral 's ochtends te zien, samen met de planeten Mars en Saturnus. De planeten Mercurius en Venus bewegen schijnbaar vanaf de Aarde gezien nog steeds dichter naar de Zon en worden daardoor aan de oostelijke ochtendhemel voor de opkomst van de Zon nog minder goed zichtbaar. De rode planeet Mars en de geringde planeet Saturnus staan aan de oostelijke ochtendhemel verder van de Zon en kunnen beter worden waargenomen. De heldere planeet Jupiter is al vanaf de avond in het sterrenbeeld Leeuw duidelijk te zien. Op dit moment, in de maand februari, is er geen actieve groep van meteoren meer te zien. Behalve een enkele sporadisch meteoor kan er misschien een trage heldere Virginide voorbij komen. De zwakke kometen Catalina (C/2013 US10) en Panstarrs (C/2013 X1) verwijderen zich steeds verder van de Aarde en zijn amper nog waar te nemen.

 • Presentatie: Paul Woldendorp
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra