Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


26 maart 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw ).
   Momenteel waren er nog 3 Zonnevlekjes te zien, verdeeld over 2 groepjes. Ook zij hadden een zeer zwakke magnetische uitwerking en amper effect op de Aarde. Passages van coronale gaten over de meridiaan van de Zon waren er de afgelopen twee weken op 14, 19 en 25 maart. Rond 16 maart was er gedurende een dag of drie wat extra poollicht te zien, maar niet vanuit het noorden van Nederland. Foto's zijn te vinden op www.spaceweather.com.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   De Lente is begonnen op 20 maart, toen de Zon loodrecht boven de horizon stond. De Midden Europese Zomertijd (MEZT) begint weer op 27 maart, de laatste zondag van deze maand. En Pasen is weer op de eerste zondag na de eerste Volle Maan, na het begin van de lente, dus ook morgen. Helaas is bij de lancering naar Mars op 14 maart j.l. een explosie opgetreden met een zeer kleine kans op schade op de Mars-missie ExoMars zelf.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   Het was Volle Maan op 31 maart om 17:17 uur MET. Twee dagen later stond de Maan op de maximale afstand van 406.126 km in de elliptische baan rond de Aarde. Op 10 maart was de afstand minimaal ter waarde van 359.509 km. De positie van het Laatste Kwartier vond plaats op 25 maart. Heel storend om goede waarnemingen te kunnen doen aan zwakke kometen. Nog steeds is de planeet Jupiter zeer goed waar te nemen gedurende de hele nacht. De positie bevindt zich in het duidelijke sterrenbeeld Leeuw. Met de planeten Mercurius en Venus is dat nog steeds niet het geval, omdat zij te dicht bij de Zon staan. Mars en Saturnus zijn in de nanacht waar te nemen in de buurt van de heldere ster Antares in het sterrenbeeld de Schorpioen, laag boven de oostelijke horizon. Een zwerm meteoren is ook deze maand nog niet waarneembaar, behalve een enkele trage en heldere Virginide misschien. Wel passeerde er op 22 maart een zwakke komeet met de naam P/2016 BA14 op de meest korte afstand tot de Aarde (9,3 maal de afstand van de Aarde tot de Maan) sinds het jaar 1770. Helaas kon deze komeet niet worden waargenomen vanwege de Volle Maan, de bewolking en de zeer lage hoogte boven de horizon. Het was een brokstuk van de komeet 252P/LINEAR die eveneens voorbij kwam. Evenmin kon de komeet C2013 US10 (Catalina) door de zwakte niet worden waargenomen.

 • Presentatie: Maja Dijkstra
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra