Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


23 januari 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw ).
   Er waren de afgelopen week nog 3 groepjes Zonnevlekken met zo’n 8 vlekjes. Zij leverden geen magnetische storing op de Aarde. Er was wel op 18 januari een passage over de meridiaan van de Zon van een coronaal gat met drie dagen later enige magnetische onrust op de Aarde. Op 15 en 18 januari was er toch nog enig poollicht te zien in de zeer noordelijke gebieden, zoals Canada.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   Op 15 januari 2016 werd de helderste supernova ooit ontdekt op een afstand van 3,8 miljard lichtjaar. De naam is ASASSN–15lh. Er werd 570 miljard maal zoveel licht geproduceerd als de Zon doet. Het object werd ontdekt door twee telescopen in Chili. Het is een ster die op het eind van het bestaan explodeert.
   Op 20 januari 2016 werd door het California Institute of Technology in de Kuipergordel vermoedelijk het bestaan van een extra planeet rond de Zon gevonden op grond van bijzondere eigenschappen van de bewegingen aldaar.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   Op 24 januari 2016 om 02:46 uur MET is het weer Volle Maan en worden de komende nachten weer te licht om goede waarnemingen te kunnen doen. De pogingen om de zwakke komeet Catalina (C/2013 US10) waar te nemen, zullen geen resultaat opleveren. De planeet Mercurius wordt weer een ochtendobject en is voor de opkomst van de Zon weer boven de oostelijke horizon waar te nemen in het sterrenbeeld Boogschutter. Venus is ook nog een ochtendobject, maar komt steeds dichter bij de Zon. De rode planeet Mars is in de tweede helft van de nacht in het zuiden te vinden in het sterrenbeeld Weegschaal. De heldere planeet Jupiter is bijna de hele nacht goed te zien in het sterrenbeeld Leeuw en Saturnus komt in de nanacht ook weer goed tevoorschijn boven de zuidoostelijke horizon in de buurt van de heldere ster Antares. Op dit moment is er geen actieve groep van meteoren meer te zien. De Bootiden zijn er geweest tussen 1 en 5 januari. Van de komeet Catalina, die nu langs de staart van het sterrenbeeld Grote Beer in de richting van de Poolster beweegt, is uit deze omgeving nog geen enkele melding binnengekomen. Blijkbaar is de helderheid toch niet sterk genoeg. Toch heeft de komeet op 17 januari 2016 de minimale afstand tot de Aarde bereikt van 108 miljoen kilometer. Mooie foto’s ervan zijn wel te vinden op de website www.spaceweather.com.

 • Presentatie: Paul Woldendorp
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra