Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


22 oktober 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw ).
   Momenteel was er op de Zon nog 1 groepjes te vinden met in totaal 3 vlekjes. De magnetische werking daarvan is zeer minimaal. Wel is er sinds 15 oktober weer een gigantisch coronaal gat op de Zon te vinden met een behoorlijke invloed op de Aarde, ondermeer in de vorm van extra poollicht van 16 tot 18 september, dat zelfs tot in de Verenigde Staten van Amerika te zien was. De bovengenoemde website geeft de foto's van dit uitgebreide poollicht, zowel op het noordelijk als op het zuidelijk halfrond.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   Op 14 november 2016 was de afstand tussen de Maan en de Aarde extra kort, namelijk 356.509 km. Dit extreme perigeum was de kortste in de periode van 1948 tot en met 2034. Op 27 november aanstaande vindt er weer een maximale afstand (apogeum) plaats tussen de Maan en de Aarde van 406.554 km. De Europese Marslander Schiaparelli daalde op 19 oktober 2016 in de atosfeer van de planeet Mars, maar helaas ging er bij deze landing iets fout. Nadat de remraketten te vroeg uitvielen is de lander vanaf een hoogte van 2 á 4 kilometer neergestort. De snelheid zou daarbij zijn opgelopen tot zo'n 300 kilometer per uur. Omdat de brandstoftanks nog vol waren, moet er bij deze val ook nog een explosie zijn geweest. Er kan nu worden geleerd hoe het niet moet.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   Op 22 oktober 2016 om 21:14 uur MEZT is de Maan in het Laatste Kwartier en dus vanaf de Aarde gezien slechts half verlicht. Nog wel storend bij het huidige maximum van de Orioniden, omdat de Maanstoring in de nanacht is en de Orionidenzwerm ook. De planeet Mercurius passeert de Zon en kan dus niet worden waargenomen. De slechtste toestand is op 27 oktober. De schijnbare afstand tussen de heldere planeet Venus en de Zon is weer toegenomen en dus wordt deze "avondster" weer goed zichtbaar. Nu als "Avondster" boven de westelijke horizon in het sterrenbeeld Schorpioen. Venus gaat meer dan een uur na de Zon onder. De rode planeet Mars blijft nog steeds ondergaan rond 22:30 uur MEZT en is te vinden in het sterrenbeeld Boogschutter. De helderheid neemt af, omdat de afstand tot de Aarde toeneemt. Rechts daarvan is Saturnus nog te vinden. Jupiter is inmiddels weer waarneembaar aan de ochtendhemel voor de opkomst van de Zon en in het sterrenbeeld Maagd.

 • Presentatie: Gerard Pijper
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra