Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


19 november 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw ).
   Op de Zon waren de afgelopen week gedurende enkele dagen weer geen vlekjes te vinden. Het gaat duidelijk naar het minimum in 2019. Momenteel is er weer één groepje verschenen met zeer weinig magnetisch effect. Wel komt er gedurende lange tijd een passage van een groot coronaal gat. Eventueel poollicht hiervan is te vinden op bovengenoemde website.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   Op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is door de Rosetta CO2-ijs gevonden, dat nog nooit bij een komeet te zien is geweest. Later was er ook bevroren water. Na korte tijd was het weer gesmolten en verdampt.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   De Maan staat op 21 november aanstaande om 09:33 uur MET weer in de positie van het Laatste Kwartier en is dus aan de linker kant schijnbaar weer voor de helft verlicht. De Maan is dan laat in de nacht en tegen de ochtend waar te nemen. De extra grote Maan op 14 november jongstleden kwam uitgebreid in het nieuws, omdat deze situatie exact samenviel met de Volle Maan. Helaas was het bewolkt, maar een nacht eerder was het wel duidelijk waar te nemen. De planeet Mercurius bevindt zich nog te dicht bij de Zon en is dus nog steeds niet waar te nemen. Deze situatie speelt zich af in het sterrenbeeld de Slangendrager. De heldere planeet Venus staat nu alweer verder links van de Zon en is dus 's avonds steeds beter zichtbaar geworden boven de zuidwestelijke horizon. Dit tot meer dan twee uren na de ondergang van de Zon in het sterrenbeeld de Boogschutter. Ook de planeten Mars en Saturnus zijn in die richting te vinden. De rode planeet Mars bevindt zich in het sterrenbeeld Steenbok en gaat om 21:30 uur MET onder en de zwakkere planeet Saturnus is moeilijker te vinden, omdat deze nog dichter bij de Zon staat in het sterrenbeeld Slangendrager. 's Ochtends voor de opkomst van de Zon is de heldere planeet Jupiter te zien boven de zuidoostelijke horizon in het sterrenbeeld bij de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
   Bij helder weer kunnen nog steeds twee groepen meteoren worden waargenomen. De Tauriden (trage, oranje vuurbollen) vanuit het sterrenbeeld Stier nog tot 25 november en de ook heldere Leoniden vanuit het sterrenbeeld Leeuw tot 21 november. Beide sterrenbeeld staat naast Orion.

 • Presentatie: Gerard Pijper
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra