Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


16 april 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw ).
   Op dit moment is er slechts één zeer duidelijke groep Zonnevlekken (AR2529) met het blote oog te zien op de noordelijke helft van de Zonneschijf en reeds rechts van de vertikale diameter. Foto's hiervan zijn al te vinden op debovengenoemde websites. Gebruik bij het direkte waarnemen hiervan zeker een lasglas of een eclipsbril voor de bescherming van het netvlies. Uit deze vlek komt amper een storend magnetisch effect op de Aarde. De afgelopen week was er op 10 april een meridiaanpassage van een coronaal gat met extra poollicht in de nacht van 13 op 14 april tot de breedte van Oslo. Helaas kon dat hier vanwege de bewolking niet worden waargenomen. Verdere passages van coronale gaten op 14 en 15 april kunnen misschien ok nog extra poollicht veroorzaken. Blijven opletten dus.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   Op 12 april 2026 werd bekend dat uit bodemmonsters van de Maan is gebleken dat er een paar miljoen jaar geleden in de buurt van de Zon een explosie moet zijn geweest van een supernova. Op 14 april 2016 maakte de Europese sondenaar Mars de eerste testopnamen. Op 19 oktober aanstaande komt de apparatuur aan bij de Rode Planeet.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   Op vrijdag 22 april 2016 om 07:24 uur MEZT is het weer Volle Maan en zijn de nachten weer veel te licht om goede waarnemingen te kunnen doen. Zo valt het maximum van de meteorenzwerm van de Lyriden op dezelfde datum om 06:00 uur MEZT en zal het maximale uuraantal van 18 niet gezien kunnen worden. De planeet Mercurius bevindt zich nu op de grootste oostelijke afstand links van de Zon en kan dus vlak na de ondergang van de Zon links daarvan waargenomen worden. Voor de heldere planeet Venus is dat nog steeds niet het geval. Die bevindt zich aan de rechterkant nog te dicht bij de Zon. De rode planeet Mars komt 's avonds laat in het oosten op en is verder de hele avond en nacht bij de heldere ster Antares waarneembaar. Omdat de afstand tot de Aarde afneemt, neemt de helderheid nog geleidelijk aan toe. De reuzenplaneet Jupiter is de hele nacht zeer duidelijk waarneembaar als het helderste object in het sterrenbeeld Leeuw. De ringplaneet Saturnus is gedurende de tweede helft van de nacht te vinden in de buurt van Mars.

 • Presentatie: Paul Woldendorp
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra