Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


16 januari 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw ).
   Er waren de afgelopen week nog 3 groepjes Zonnevlekken met zo'n 4 vlekjes. Zij leverden praktisch geen magnetische storing meer op de Aarde. De Zon is duidelijk op weg naar het komende minimum. Er waren wel enkele passages over de meridiaan van de Zon van coronale gaten. Op 22 en 29 december en op 3 januari. Een zeer sterk effect van poollicht op de Aarde was er nog op 20 en 21 december. Duidelijke waarnemingen waren er boven Alaska. Ook op 31 december en 7 januari was er nog extra poollicht te zien en op 3 januari schoot er een uitbarsting van de Zon aan de Aarde voorbij.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   De Low Frequency Array met afkorting LOFAR is momenteel de grootste radiotelescoop ter wereld. De oorsprong is in 2010 ontstaan in de buurt van Exloo en momenteel zijn er ook bijbehorende stations in Duitsland, Polen, Frankrijk, Engeland en Zweden. Samen hebben zij duidenden ontvangende elementen. Dit jaar zal er officieel ook een station worden gebouwd bij het Birr Castle in Ierland, waardoor de waargenomen objecten nog scherper zullen worden. LOFAR wordt ontwikkeld en beheerd door ASTRON, het Nederlandse instituut voor de radio astronomie.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   Op 17 januari 2016 om 00:26 uur MET is het de Maan in het Eerste Kwartier en zijn de komende nanachten mooi donker. Een mooi voordeel om nog pogingen te doen om de komeet Catalina (C/2013 US10) waar te nemen. De planeten Mercurius en Venus zijn niet waar te nemen, omdat zij vanuit de Aarde gezien veel te dicht in de buurt van de Zon staan. De rode planeet Mars is in de tweede helft van de nacht in het zuiden te vinden in het sterrenbeeld Weegschaal. De heldere planeet Jupiter is de hele nacht goed te zien in het sterrenbeeld Leeuw en Saturnus komt in de ochtend ook weer goed tevoorschijn boven de zuidoostelijke horizon. Op dit moment is er geen actieve groep van meteoren te zien. De Bootiden zijn er geweest tussen 1 en 5 januari. Van de komeet Catalina, die nu in de buurt van de staart van het sterrenbeeld Grote Beer moet staan, is uit deze omgeving nog geen enkele melding binnengekomen. Blijkbaar is de helderheid nog niet sterk genoeg. Mooie foto's ervan zijn wel te vinden op de website www.spaceweather.com.

 • Presentatie: Maja Dijkstra
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra