Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


15 oktober 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw ).
   Gisteren waren er op de Zon nog 3 groepjes te vinden met in totaal 9 vlekjes. De magnetische werking daarvan is nog steeds minimaal. Wel is er sinds 12 oktober een gigantisch coronaal gat op de Zon te vinden met een gigantische invloed op de Aarde, ondermeer in de vorm van extra poollicht zelfs tot in de Verenigde Staten van Amerika te zien. De bovengenoemde website geeft de foto's van het uitgebreide poollicht, zowel op het noordelijk als het zuidelijk halfrond.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   Een internationaal team van astronomen, waaronder Ken Duncan van de Sterrenwacht Leiden, heeft vastgesteld dat het waarneembare heelal minstens twee biljoen sterrenstelsels bevat. Dat is zeker al 10 maal zoveel als de eerdere schattingen hebben aangegeven. De metingen geven aan dat de aantallen sterenstelsels naar het verleden toe aanzienlijk toenemen. Toen het heelal enkele miljarden jaren oud was, waren er zeker per volume tien maal zoveel sterren-stelsels als nu. In de loop van de geschiedenis moeten er dus vele sterrenstelsels verdwenen zijn als gevolg van fusies in het verleden.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   Morgen, 16 oktober om 06:23 uur MEZT, is het weer Volle Maan en zelfs nog één dag voor de meest nabije stand ten opzicht van de Aarde, het perigeum. De afstand tot de Aarde is dan 357.861 km in tegenstelling tot de komende apogeum afstand van 406.662 km op 31 oktober rond Nieuwe Maan. De komende nachten zijn dus helaas niet zo geschikt voor het waarnemen van de komende Orioniden, waarvan het maximum plaatsvindt op 22 oktober met een uuraantal van 25. De planeet Mercurius bevindt zich nog steeds dichter bij de Zon en kan dus niet worden waargenomen. De slechtste toestand is op 27 oktober. De schijnbare afstand tussen de heldere planeet Venus en de Zon is weer aan het toenemen en dus wordt deze planeet weer goed zichtbaar. Nu als "Avondobject" boven de westelijke horizon in het sterrenbeeld Weegschaal. Venus gaat meer dan een uur na de Zon onder. De rode planeet Mars blijft ondergaan rond 22:30 uur MEZT en is te vinden in het sterrenbeeld Boogschutter. De helderheid neemt af, omdat de afstand tot de Aarde toeneemt. Rechts daarvan is Saturnus te vinden. Jupiter is inmiddels weer waarneembaar aan de ochtendhemel voor de opkomst van de Zon en in het sterrenbeeld Maagd.

 • Presentatie: Paul Woldendorp
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra