Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


13 februari 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw ).
   Op 7 februari 2016 passeerde de Aarde een plooi in de uitstraling van de Zon en dat veroorzaakte extra poollicht rond beide polen op de Aarde. De passage van een coronaal gat op 5 februari veroorzaakte 4 dagen later ook extra poollicht op de Aarde. Op 13 februari was er nog slechts eenn groepje met 10 Zonnevlekken te zien met het codenummer AR2497 met een activiteit tussen de C- en de M-klasse. Een magnetische storing op de Aarde werd hierdoor amper veroorzaakt, behalve op 11 februari, toen wel de radioverbindingen slechter werden door de ionisatie van de ionosfeer.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   Op 11 februari 2016 verscheenen het bericht dat men voor de eerste keer door middel van de detectie van de gravitatiegolven een waarneming in het heelal heeft kunnen vastleggen van een botsing tussen twee zwarte gaten van 1,3 miljard jaar geleden. Een dergelijke mogelijkheid had Albert Einstein 100 jaar geleden al aangekondigd en dat is nu voor het eerst gelukt.
   Op 12 februari 2016 is de Europese komeetlander Philae op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko opgehouden met werken. Ongeveer driekwart van de geplande metingen konden worden gedaan sinds 12 november 2014.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   Op 15 februari 2016 om 08:46 uur MET staat de Maan weer in de stand van het Eerste Kwartier en kan er in gedachten weer de letter "P" van gemaakt worden. Gelukkig zijn de nachten nog een tijdje goed donker voor de waarnemingen.
   De planeten Mercurius, Venus, Saturnus en Mars zijn nog steeds objecten die voor de opkomst van de Zon boven de oostelijke horizon waar te nemen zijn in de sterrenbeelden Boogschutter, Schorpioen en Weegschaal. De heldere planeet Jupiter is bijna de hele nacht zeer duidelijk te zien in het sterrenbeeld Leeuw.
   Op dit moment, in de maand februari, is er geen actieve groep van meteoren meer te zien. Behalve een enkele sporadisch meteoor kan er misschien een trage heldere Virginide voorbij komen. De zwakke komeet Catalina (C/2013 US10), die zich nu van de Aarde verwijdert, was nog steeds niet waar te nemen, evenmin als de nog zwakkere komeet Panstarrs (C/2013 X1). De helderheden waren nu respectievelijk van de waarden 8 en 9,5 magnituden. Zeker niet zichtbaar met het blote oog dus.

 • Presentatie: Maja Dijkstra
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra