Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


12 november 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw ).
   Op de Zon waren de afgelopen week gedurend enkele dagen geen vlekjes te vinden. Momenteel is er weer één groepje verschenen. Wel waren er gedurende lange tijd passages van coronale gaten, die poollicht veroorzaakten boven Alska en Finland. Foto's hiervan zijn te vinden op bovengenoemde website.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   Op 14 november 2016 aanstaande om 14:52 uur MET is het weer Volle Maan. Deze keer gaat dit gepaard met een minimum in de afstand tussen de Volle Maan en de Aarde ter waarde van 356.509 km en wel op de zelfde dag om 12:21 uur MET. De vorige keer dat dit het geval was gebeurde op 26 januari 1948 (356.461 km) en de volgende minimale afstand is op 25 november 2034 (356.445 km). De oorzaak voor dit verschijnsel ligt in het feit dat de baan van de Maan rond de Aarde elliptisch is en niet cirkelvormig. In het algemeen kan kleinste afstand tot de Maan afnemen tot 356.400 km, terwijl de grootste afstand van de Maan tot de Aarde kan oplopen tot zo'n 406.700 km. Bij een minimale afstand tot de Aarde is de Volle Maan 14% groter en 30% helderder dan bij de grootste afstand. Op foto's zijn deze verschijnselen vergelijkbaar vast te leggen.
   De planeet Mercurius bevindt zich nog steeds te dicht bij de Zon en is dus nog niet waar te nemen. Venus is 's avonds alweer laag in het zuidwesten goed waar te nemen in het sterrenbeeld Boogschutter en gaat zo'n twee uren na de Zon onder. Op 17 november bevindt deze heldere planeet zich in de buurt van de redelijk heldere ster Lambda-Sagittarii van 2,8 magnituden. Eveneens is de rode planeet Mars 's avonds in het zuidwesten te vinden in het sterrenbeeld de Steenbok. Ook de wat minder heldere planeet Saturnus bevindt zich in het sterrenbeeld Slangendrager in de buurt van Venus en Mars en gaat 's avonds kort na de Zon onder. Voor de opkomst van de Zon is de heldere planeet Jupiter te vinden boven de zuidoostelijke horizon in het sterrenbeeld Maagd bij de heldere ster Spica.
   Gedurende de komende tijd, tot 25 november, kunnen heldere, trage, oranje vuurbollen worden waargenomen die schijnbaar afkomstig zijn uit het sterrenbeeld Stier, rechts boven Orion. Zij worden daarom de Tauriden genoemd. Van 14 tot 21 november verschijnen er ook heldere Leoniden, die schijnbaar uit het sterrenbeeld Leeuw komen, links van Orion. Helaas stoort de Maan dan wel, maar de uitbarstingen zijn toch wel waar te nemen.

 • Presentatie: Gerard Pijper
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra