Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


12 maart 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Op 9 maart 2016 verscheen het bericht dat de passage van de komeet C/2013 A1 (Siding Spring) langs Mars ravage aanrichtte met een lawine van geladen deeltjes uit de coma. De USA-sonde MAVEN heeft kunnen waarnemen dat een deel van de Mars-atmosfeer werd weggeblazen.
   Eveneens kwam er een bericht dat de ruimtesonde Rosetta, die zich nog steeds bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko bevindt, nu waargenomen heeft dat deze komeet even oud is als het Zonnestelsel, dus 5 miljard jaar. Van de lander Philae komen momenteel geen gegevens meer naar de Aarde.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   = Op 7 december 2015 werd de heldere planeet Venus door de Maan bedekt. De foto’s hiervan zijn te vinden op de website www.spaceweather.com.
   = Op 9 december 2015 verscheen het bericht dat de momenteel naderende komeet Catalina twee staarten blijkt te hebben. De Zon is de oorzaak van de opwarming van de komeet, waardoor stof en gas wordt uitgestoten in verschillende richtingen. De richting van de stofstraling is afhankelijk van de baan van de komeet en de gas- of ionstraling wordt gestuurd door de Zonnewind. De helderheid van de komeet neemt nu snel toe. Zie de foto's.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   Op 15 maart om 18:03 uur MET staat de Maan weer in de positie van het Eerste Kwartier. Dat betekent dat tijdens de 40ste Landelijke Sterrenkijkdagen een smalle Maansikkel te zien is. Dankzij het heldere weer was dat gisteravond het geval in Delfzijl op de dijk bij het Eemshotel en zal dat vanavond in Oude Pekela bij restaurant het Pekelahof ook weer het geval zijn. Ook was de planeet Jupiter zeer goed waar te nemen. Met de planeten Mercurius en Venus is dat niet het geval, omdat zij te dicht bij de Zon staan en ook zijn Mars en Saturnus niet waar te nemen, omdat dat alleen maar in de ochtend kan.
   Een zwerm meteoren is ook deze maand niet waarneembaar, behalve een enkele trage en heldere Virginide. Hiervan kwam op 7 maart een melding binnen van Ton Evenhuis. Hij zag er die avond één om 23:22 uur MET. Traag, een beetje bruinrood en met een staartje en ook met het verlies van kleine deeltjes. Het spoor liep van de heldere ster Arcturus naar de eveneens heldere Wega. Kometen zijn momenteel niet meer te zien.

 • Presentatie: Mitchell Weijermars
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra