Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


11 juni 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw ).
   Na een aantal dagen zonder Zonnevlekken zijn er nu weer twee groepjes te zien met zo’n 9 vlekjes erin. De magnetische werking hiervan is zeer zwak en heeft amper invloed op de Aarde. Op 8 juni passeerde een coronaal gat de meridiaan van de Zon, maar tot op heden, 11 juni, was hiervan op de Aarde ook nog geen invloed waar te nemen. Toch blijft het verstandig te blijven opletten op de nachtelijke verschijnselen aan de noordelijke hemel, zoals het poollicht en de lichtende nachtwolken.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   Op donderdag 2 juni 2016 ontplofte er rond 12 uur MEZT een drie meter groot brokstuk van een planetoïde boven de Amerikaanse staat Arizona, waar het nog 3 uur in de nacht was. De explosie was voelbaar op de grond en ging gepaard met vallende brokstukken, een lichtflits die tien maal zo helder was als de Volle Maan en een spectaculair nalichtend spoor. De massa van het brokstuk bedroeg enkele tientallen tonnen, zes maal zo weinig als die van de meteoroïde die in 2013 boven Tsjeljabinsk in Rusland ontplofte.
   Het blijkt dat de dolk van de Egyptische Toetanchamon gemaakt is van ijzer dat uit een meteoriet afkomstig is. Sinds de ontdekking in 1925 heeft het mes de onderzoekers verbaasd dat het niet verroest was gedurende meer dan 3300 jaar. De chemische samenstelling komt overeen met een meteoriet die gevonden is op 240 km afstand van Alexandrië.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   De Maanstand liep nu van Nieuwe Maan op 5 juni 2016 om 05:00 uur MEZT naar Eerste Kwartier op 12 juni om 10:10 uur MEZT. Gedurende de nacht is er dus amper storend Maanlicht en kan er goed gelet worden op eventueel poollicht en lichtende nachtwolken, beide in noordelijke richting boven de horizon.
   De planeet Mercurius staat nu weer rechts van de Zon en is voor de opkomst van de Zon weer waar te nemen, maar wel heel moeilijk. Gebruik een verrekijker. De heldere planeet Venus staat nog te dicht bij de Zon en is nog niet te zien. Wel zijn de rode planeet Mars en Saturnus ’s avonds laag boven de horizon in het zuidwesten in het sterrenbeeld Schorpioen te vinden en is verder naar het westen de heldere planeet Jupiter nog steeds in de Leeuw waar te nemen. Helaas zijn er momenteel geen kometen en meteoren te zien.

 • Presentatie: Maja Dijkstra
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra