Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


9 april 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw ).
   Op dit moment is er slechts één zeer duidelijke groep Zonnevlekken te zien aan de linkerkant van de Zonneschijf. Eén van de vlekken daarvan is zo groot, dat die misschien met het blote oog (met een lasglas!!) kan worden waargenomen.
   De afgelopen week was er slechts één meridiaanpassage van een coronaal gat, en wel op 2 april. Vermoedelijk heeft dit vijf dagen later, in de nacht van 7 op 8 april, extra poollicht veroorzaakt, dat vanuit het Duitse Oldenburg volgens meldingen te zien is geweest. De zuidelijke grens liep over Oslo. Foto's zijn te vinden op de bovengenoemde website.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   Op 5 april werd bekend dat door 4 miljard jaar oude inslagen op Mars vermoe-delijk micro-organismen (leven) zijn ontstaan, die later gehandhaafd werden door zwaardere inslagen. Op 7 april meldde de satelliet Rosetta dat de komeet 67P/Guryumov-Gerasimenko helderder en blauwer is geworden.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   Op 6 april 2016, een dag voor de Nieuwe Maan, werd rond 09:45 uur MEZT de heldere planeet Venus door de Maan bedekt. Helaas kon dit verschijnsel, dat in de buurt van de Zon plaatsvond, vanwege de bewolking vanuit deze omgeving niet worden waargenomen. De Maan komt weer in het Eerste Kwartier op 14 april om 05:59 uur MEZT.
   De planeet Mercurius bevindt zich nu voldoende links van de Zon om vlak na de ondergang van de Zon waargenomen te kunnen worden. Voor de heldere planeet Venus is dat nog niet het geval. Die staat aan de rechterkant en te dichtbij de Zon. De rode planeet Mars komt 's avonds laat in het oosten op en is verder de hele avond en nacht waarneembaar. Omdat de afstand tot de Aarde afneemt, neemt de helderheid geleidelijk aan toe. De reuzenplaneet Jupiter is de hele nacht zeer duidelijk waarneembaar als het helderste object in het sterrenbeeld Leeuw. De ringplaneet Saturnus is gedurende de tweede helft van de nacht te vinden in de buurt van Mars. De huidige kometen zijn zwak en amper waar te nemen. Foto's verschijnen wel op de website www.spaceweather.com. Vanaf half april verschijnt er weer een bekende zwerm van meteoren: de Lyriden. De sporen komen schijnbaar uit het sterrenbeeld Lier. Het maximum valt samen met de Volle Maan op 22 april.

 • Presentatie: Maja Dijkstra
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra