Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


8 oktober 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw ).
   Gedurende de afgelopen week zijn er geleidelijk aan weer drie groepjes met Zonnevlekken op de Zon zichtbaar geworden. Vandaag bedroeg het totale aantal vlekjes daarin zelfs alweer 12 stuks. Toch is de activiteit van de Zon op weg naar het minimum in het jaar 2019. De magnetische werking van de Zonnevlekken op de Aarde was er amper. Wel is er nog steeds een zeer groot coronaal gat op de noordelijk helft van de Zon te zien. Daardoor ontstaan er nog steeds plooien en versnellingen in de Zonnewind met extra poollicht tot gevolg, zeker rond de polen. Mooie foto's zijn te vinden op de bovengenoemde website.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   Het Nationale Park Lauwersmeer is internationaal uitgeroepen tot een zogeheten "Dark-Sky Park", een gebied waar het nachtelijke duister nog volop aanwezig is en dat daarom bescherming verdient. Het is het tweede zogenoemde park van Nederland, naast de Boschplaat op Terschelling. Er zijn 41 in de wereld.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   Het is weer voorbij met de donkere Nieuwe Maan en morgen is tijdens het Eerste Kwartier om 06:33 uur MEZT de letter "P" van "Premier" te herkennen. Op 4 oktober was de Maan op een maximale afstand (apogeum) vanaf de Aarde van 406.097 km. De minimale afstand (perigeum) is weer op 17 oktober a.s. met een waarde van 357.861 km.
   De planeet Mercurius bevindt zich nu schijnbaar te dicht bij de Zon en kan dus niet meer worden waargenomen. Venus heeft inmiddels de Zon gepasseerd en is nu alweer tot een uur na Zonsondergang boven de westelijke horizon te zien in het sterrenbeeld Weegschaal. Doordat Mars zich, evenals de andere planeten, oostwaarts tussen de sterren door beweegt blijft de tijd van de ondergang constant op 22:30 uur MEZT. Nu wel vlak bij de Maan in het sterrenbeeld Boogschutter. Jupiter bevindt zich nog steeds te dicht bij de Zon en kan niet worden waargenomen. Saturnus is 's avonds in het zuidwesten rechts van de planeet Mars nog wel te zien en gaat dus iets voor 22:30 uur MEZT onder.
   De meteorenzwerm van de Orioniden, afkomstig van de komeet Halley, is waarneembaar van 2 oktober tot 7 november met een maximum van 25 "vallende sterren" per uur. De radiant bevindt zich tussen de ster Betelgeuze van Orion en de Tweelingen.

 • Presentatie: Maja Dijkstra
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra