Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


7 mei 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw ).
   Het is duidelijk dat de activiteit van de Zon weer naar een minimum loopt. Er was vandaag weer een groepje te zien, dat tussen 8 en 19 april met het blote oog te zien was. Het codenummer AR2529 van toen is nu veranderd in AR2542. Helaas is het groepje wat afgezwakt en nu niet meer met het blote oog te zien. Passages van coronale gaten waren er op 26 april en op 3 en 6 mei. Vooral in de nachten van 1 op 2 mei en 6 op 7 mei was er extra poollichtrond de Noord- en de Zuidpool, maar vanuit deze omgeving is dit niet waarneembaar geweest. Tevens is er op 9 mei nog kans op een opleving van het poollicht, zodat dus ook dan bij helder weer opgelet dient te worden. Helaas loopt de kans op poollicht iets terug, omdat de Zon naar het minimum loopt dat wordt verwacht rond het jaar 2019. Bovendien was het afgelopen maximum ook lager dan normaal.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   Op 2 mei 2016 werd door het agentschap Telecom bekend gemaakt dat de vijftig geplande 200 meter hoge windmolens in de buurt van de oorsprong van de megatelescoop LOFAR bij Exloo hierop desastreus zullen uitpakken. LOFAR is inmiddels sinds 2010 een wereldtelescoop geworden met al diverse locaties in Europa en kan op lage frequenties zeer professionele waarnemingen doen in het Universum. Toeristen en omwonenden van een dergelijke locatie moeten in de buurt van zoín locatie al hun mobiele (en storende) telefoons uitzetten. Alles at boven de horizon uitsteekt is een potentiŽle bedreiging voor LOFAR. Vooral ook de windmolens met hun enorme draaiende wieken.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   Op 6 mei om 21:30 uur MEZT was het Nieuwe Maan en stond de Maan dus precies tussen de Zon en de Aarde. Er is dus geen storend nachtlicht, dat door de Maan wordt gereflecteerd. De planeet Mercurius gaat op 9 mei tussen 13:12 uur en 20:37 uur MEZT vanaf de Aarde gezien voor de Zon langs. Dat gebeurt zoín 13 maal per eeuw. De vraag is of Mercurius voor de Zon met het blote oog te zien is. Gebruik hierbij zeker een lasglas of een eclipsbril. Het verschijnsel kan ook met een gefilterde telescoop worden waargenomen of gefotografeerd.
   Venus bevindt zich te dicht bij de Zon om waargenomen te kunnen worden. Mars, Jupiter en Saturnus kunnen bijna de hele nacht worden gezien in de sterrenbeelden Schorpioen, Leeuw en Slangendrager.

 • Presentatie: Maja Dijkstra
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra