Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


6 februari 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw ).
   Er zijn nu 5 groepjes Zonnevlekken met zo'n 17 vlekjes waar te nemen, waarbij een zeer heldere (AR2294) die net niet met het blote oog te zien is. Er waren op 29 en 31 januari ook passages van coronale gaten over de meridiaan van de Zon. De magnetische effecten op de Aarde van 1 tot en met 3 februari werden echter veroozaakt door storingen in het interplanetaire magneetveld en werden bijvoorbeeld vanuit Zweden waargenomen als een mooi Poollicht en gekleurde stratosferische bewolking.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   Op 29 januari 2016 verscheen bij "Astronieuws" het bericht dat de stand van de Maan invloed heeft op de hoeveelheid neerslag. Groot is de invloed niet. Het gaat om een hoeveelheid van circa 1 procent. Op 4 februari 2016 meldde "Astronieuws" dat de hoofdspiegel van de James Webb Space Telescope nu helemaal gereed is. Het 18de en laatste segment zit nu op zijn plaats. De totale spiegel heeft een diameter van 6,5 meter. De lancering staat gepland in 2018 als opvolger van de Hubble Ruimtetelescoop. Onderzoek zal gericht zijn op de atmosferen van exoplaneten en verre stervormingsgebieden.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   Op 8 februari 2016 om 15:39 uur MET staat de Maan precies tussen de Zon en de Aarde en is dus de belichting daarvan niet te zien. Dit wordt Nieuwe Maan genoemd en gaat samen met donkere nachten, goed voor de waarnemingen. De planeten Mercurius, Venus, Saturnus en Mars zijn nog steeds objecten die voor de opkomst van de Zon boven de oostelijke horizon waar te nemen zijn in de sterrenbeelden Boogschutter, Schorpioen en Weegschaal. De heldere planeet Jupiter is bijna de hele nacht zeer duidelijk te zien in het sterrenbeeld Leeuw. Op dit moment, in de maand februari, is er geen actieve groep van meteoren meer te zien. Behalve een enkele sporadisch meteoor kan er misschien een heldere Virginide voorbij komen. In de nacht van 2 op 3 februari om 01:50 uur MET was er een prachtig helder en zeer lang spoor te zien van een lichte geel-oranje kleur dat afkomstig was uit het sterrenbeeld Stier en langs de Poolster vloog. Een Tauride dus. De zwakke komeet Catalina (C/2013 US10), die zich nu van de Aarde verwijdert, was nog steeds niet waar te nemen, evenmin als de nog zwakkere komeet Panstarrs (C/2013 X1).

 • Presentatie: Maja Dijkstra
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra