Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


5 november 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw ).
   Op de Zon zijn nog weinig groepjes met zwakke vlekjes te vinden. Wel was er nog magnetisch effect op de Aarde als gevolg van de coronale gaten, die de afgelopen weken nog behoorlijk actief waren. Foto's van poollicht rond de Aardse polen zijn te vinden op bovengenoemde website.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   Op 2 november 2016 verscheen het bericht dat de Marsverkenner "Curiosity" op Mars een ijzer-nikkel-meteoriet had gevonden, zo groot als een golfbal. Hierin kon de samenstelling worden vastgesteld, bestaande uit ijzer, nikkel, fosfor en een aantal sporenelementen. Dergelijke meteorieten komen ook op de Aarde voor. Het zijn brokstukken van de kernen van vroegere planetoïden.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   De tijdmeting is in het afgelopen weekend op 30 oktober weer verzet van 03:00 uur MEZT naar 02:00 uur MET. Het is zeer verwarrend dat in hetzelfde gebied van de Aarde gedurende een jaar twee verschillende tijdmetingen plaatsvinden. Veel personen ondervinden hier dan ook overbodige nadelige gevolgen van, terwijl de natuur zelf in principe niet eens verandert.
   Op 7 november 2016 aanstaande om 20:51 uur MET is de Maan vanuit de Aarde gezien weer half verlicht en in de positie "Eerste Kwartier". De donkere nachten worden dan helaas weer lichter en nadeliger voor het waarnemen. De kleine planeet Mercurius is rond de Zon gedraaid en vanaf de Aarde gezien aan de linker kant van de Zon weer tevoorschijn gekomen. De schijnbare aftand tot de Zon is echter nog te klein om deze miniplaneet te kunnen waarnemen. De schijnbare afstand van de heldere planeet Venus tot de Zon is alweer voldoende toegenomen, waardoor Venus nu 's avonds in het zuidwesten alweer goed waarneembaar is in het sterrenbeeld Slangendrager. Venus gaat pas twee uren na de Zon onder. Links van Venus is de rode planeet Mars waar te nemen in het sterrenbeeld Boogschutter. Mars beweegt zich ten opzichte van de sterren naar links. Rechts van Venus is ook nog de geringde planeet Saturnus te vinden en de heldere planeet Jupiter kan 's morgens in het oosten worden gevonden bij de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, voordat de Zon opkomt.
   Gedurende de komende tijd kunnen heldere, trage, oranje vuurbollen worden waargenomen die schijnbaar afkomstig zijn uit het sterrenbeeld Stier.

 • Presentatie: Gerard Pijper
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra