Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


5 maart 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw ).
   Gisteren, op 4 maart, waren er nog 13 Zonnevlekjes te zien, verdeeld over 4 groepjes. Zijn hadden een zeer zwakke magnetische uitwerking en dus amper effect op de Aarde. Op 27 februari passeerde een groot coronaal gat de meridiaan van de Zon met als effect wat extra poollicht op 1 en 2 maart in het noorden van Noorwegen. Een volgende passage op 3 maart zal hopelijk zo'n 5 dagen later een uitbreiding van het poollicht kunnen veroorzaken. De huidige onregelmatigheid in de Zonnewind zal over enkele dagen misschien extra poollicht geven. Toch maar blijven opletten dus.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   Op 2 maart 2016 werd bekend gemaakt dat het LOFAR-systeem ook signalen kan ontvangen van de botsingen van kosmische elementaire deeltjes met de atmosfeer van de Aarde. Naast een onderzoeker van het Heelal is LOFAR dus tevens een deeltjesdetector. Het zou heel erg fout zijn om dit systeem tegen te werken met windmolens in de buurt.
   Op 3 maart 2016 kwam aan de orde dat door de ruimtetelescopen Hubble en Spitzer een sterrenstelsel was ontdekt op een afstand van 13,4 miljard lichtjaar. Deze record afstand werd afgeleid uit de roodverschuiving. De Oerknal, het ontstaan van het Universum, vond 13,8 miljard jaar geleden plaats. Tot op heden was het nog niet bekend dat een sterrenstelsel al zo oud zou kunnen zijn. Op 9 maart 2016 wordt door de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond in restaurant Nefertari te Appingedam weer een presentatie georganiseerd.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   Op 9 maart om 00:11 uur MET is het weer Nieuwe Maan en wel in combinatie met een totale Zonsverduistering die boven het zuidelijk halfrond te zien is. Twee dagen later begint de organisatie van de 40ste Landelijke Sterrenkijkdagen en wel op 11 maart in Delfzijl bij het Eemshotel en op 12 maart in Oude Pekela bij restaurant Pekelahof. De tijden zijn van 19:30 uur tot 22:00 uur MET. Bij helder weer zijn de smalle Maansikkel en de planeet Jupiter te zien tussen de sterrenbeelden. De planeten Mercurius en Venus zijn niet waar te nemen en Mars en Saturnus kunnen na middernacht worden opgespoord. Een zwerm meteoren is ook deze maand niet waarneembaar, behalve een enkele trage en heldere Virginide. Kometen zijn niet meer te zien.

 • Presentatie: Maja Dijkstra
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra