Radio Havenstad FM

'Rondje Havenstad' vanuit de Studio te Delfzijl


1 oktober 2016(tussen 12:00 en 14:00 uur)


 • Het ruimteweer
   www.spaceweather.com.

   De ruimtesonde "Rosetta" is op 30 september na 2 jaar definitief geland op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko in de buurt van actieve punten, waar stof en gas uit ontsnapt. Ook werden de komende vluchten naar Mars vermeld.

 • Verder nieuws uit de ruimte
   www.astronieuws.nl

   = Op 7 december 2015 werd de heldere planeet Venus door de Maan bedekt. De foto’s hiervan zijn te vinden op de website www.spaceweather.com.
   = Op 9 december 2015 verscheen het bericht dat de momenteel naderende komeet Catalina twee staarten blijkt te hebben. De Zon is de oorzaak van de opwarming van de komeet, waardoor stof en gas wordt uitgestoten in verschillende richtingen. De richting van de stofstraling is afhankelijk van de baan van de komeet en de gas- of ionstraling wordt gestuurd door de Zonnewind. De helderheid van de komeet neemt nu snel toe. Zie de foto's.

 • De sterrenhemel
   'Kijkeensomhoog'

   Vandaag om 02:11 uur MEZT was het Nieuwe Maan en stond dus precies op de lijn tussen de Aarde en de Zon. De helft van de Maan aan de kant van de Aarde werd dus niet belicht en verstoorde de mooie donkere nacht dus niet. De kans om eventueel poollicht te kunnen zien was daardoor behoorlijk groot. De planeet Mercurius stond op 28 september op de schijnbaar "maximale" afstand tot de Zon aan de westelijke kant. Daardoor is deze miniplaneet gedurende een paar dagen 's morgens nog waar te nemen voor de opkomst van de Zon en laag boven de oostelijke horizon in het sterrenbeeld Maagd. Op 27 oktober staat deze miniplaneet schijnbaar weer het dichtst bij de Zon en is dan een periode niet meer te zien. De heldere avondplaneet Venus is 's avonds nog te zien laag boven de zuidwestelijke horizon in het sterrenbeeld Weegschaal en gaat alweer meer dan 1 uur na de Zon onder. De rode planeet Mars gaat nu elke avond om ongeveer 22:30 uur MEZT onder boven de zuidwestelijke horizon in de Boogschutter door de oostwaartse beweging tussen de sterren. Ook Saturnus bevindt zich 's avonds nog in het zuidwesten, links van Mars, en gaat eveneens vroeg onder. Jupiter bevindt zich schijnbaar te dicht bij de Zon (minimaal op 26 september) en is momenteel vanaf de Aarde niet te zien. Van 2 oktober tot 7 november is de meteorenzwerm van de Orioniden waar te nemen met een maximum aantal van 25 per uur op 22 oktober. De radiant stijgt gedurende de nacht hoger boven de horizon. Deze deeltjes zijn afkomstig van de bekende komeet Halley en geven heldere nalichtende sporen.

 • Presentatie: Maja Dijkstra
  Techniek: Remco Keizer
  Samenvatting en bijdrage: Wim Zanstra