Nacht van de nacht (7)

Sterrenkijken in Slochteren


  Activiteit: Sterrenkijkavond bij de Duurswold sporthal te Slochteren.
  Landelijke organisatie: De Natuur en Millieufederaties.
  Datum: Zaterdagavond 29 oktober 2011 van 19:00 - 22:00 uur MEZT.
  Aantal bezoekers: 115.

  De Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond leverde ook dit jaar een bijdrage aan de landelijke organisatie van de Nacht van de Nacht. Het was al voor de zevende maal een goede gelegenheid om het publiek erop te wijzen dat het omgevingslicht een storende factor kan zijn bij de bestudering van de sterrenhemel. Heel veel kennis die wel onder goede omstandigheden is opgedaan bij het waarnemen van de nachtelijke hemel ligt immers ten grondslag aan de huidige mogelijkheden die het leven gemakkelijker en inzichtelijker maken.
  Na een bijna geheel bewolkte dag werd het tegen zonsondergang kraakhelder en werden bij de Duurswold Sporthal te Slochteren door de mensen van Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond vijf telescopen opgesteld. Deze maal helaas voor het eerst na jaren onder een zeer hinderlijke openbare verlichting. De gemeente gaf opeens na jaren geen toestemming meer om de lantaarns te doven, zelfs niet ter gelegenheid van de "Nacht van de Nacht". Hierdoor kon echter wel de doelstelling van deze gebeurtenis aan de bezoekers worden duidelijk gemaakt en ontstond er een goede reden om deze jaarlijkse manifestatie te handhaven. Misschien moet de naam worden veranderd in: "Dag van de Nacht?"
  Als begroeting kwam tegen 19:00 MEZT de zeer heldere International Space Station (ISS) overvliegen en kon er nog goed door de telescoop naar de ondergaande smalle maansikkel worden gekeken. De planeet Jupiter met de vier grootste manen Io, Europa, Ganymedes en Callisto waren ook zeer goed te zien. Natuurlijk werden er door een kijker veel meer details waargenomen. Met het blote oog zag men alleen een heldere punt aan de hemel. Gelukkig konden ook nog enkele sterrenbeelden worden herkend. Halverwege de avond werden in het noordoosten op een hoogte van ongeveer 45 graden boven de horizon in de richting van Cassiopeia opeens twee zeer heldere lichtsporen gezien die gelijktijdig uitdoofden. De herkomst hiervan was niet te achterhalen. De circa 115 bezoekers waren zeer enthousiast. en stelden vele vragen. De sfeer was uitstekend. Nadat iedereen vertrokken was en de telescopen waren opgeruimd, kwam de bewolking terug. Alsof het zo gepland was. Het weer werkte dus wel heel goed mee.
  De medewerkers van de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond: Klaas Bus (telescoop), Trijnie Drenth, Monique Drenth, Ruth Favarger, Werner Krijgsveld (telescoop), Kees Oosterveld (telescoop), Wesley Pechler, Arnold Smit (telescoop) en Wim Zijlema (telescoop en teamleider), worden heel hartelijk bedankt voor hun inzet.
  Wim Zanstra


  Kees Oosterveld


  Arnold Smit


  Werner Krijgsveld


  Klaas Bus


  Wim Zijlema