Bericht van de Lofoten


Home


Het contact met de afgelopen zomer naar Noorwegen geŽmigreerde Rob en Threes Stammes loopt via e-mail, telefoon (00.47.75.212234), of papieren post naar het Polarlight Center, N-8315 Laukvik, Noorwegen. Rob en Threes zijn intussen bijna klaar met de verbouwing van de zaal in hun centrum, waar Rob zijn metingen doet en powerpoint presentaties geeft over geomagnetisme en poollicht.

Op 9 november 2007 rond 11.00 uur bevond Nederland zich midden in een noordwester storm met springtij en een onder water staand haventerrein in Delfzijl. Op de Lofoten was het windstil bij een dikke laag sneeuw. Het gebied lag precies in het oog van de depressie. Het kleine beetje licht dat er nog scheen gaf het landschap een mysterieuze indruk.
Op ťťn van de vele poollichtfoto's van Threes, gemaakt op 20 oktober, waren duidelijk het sterrenbeeld Voerman en een deel van Perseus (e, d en Algol) te zien. In het gebied links boven d Per, aan de rand van de opname, werd vier dagen later de uitgebarsten komeet 17P/Holmes aangetroffen met een helderheid die de ster d Per nog overtrof. Op het moment van deze foto was de komeet nog van de 17de grootte en niet te zien. Zie verder in deze website. Rob wijst erop dat we onze ideeŽn over de coronale gaten langzamerhand moeten herzien. Zij komen namelijk op alle mogelijke breedtes van de zon voor en niet alleen bij de polen, zoals een aantal jaren geleden nog werd gedacht. In deze tijd van minimale zonneactiviteit zijn zij de enige veroorzakers van extra poollicht, vooral op de hogere breedtes op aarde (bijvoorbeeld de Lofoten). Een coronaal gat is een gebied op de zon van waaruit een snellere zonnewind kan ontsnappen. Zie ook de website van radioamateur Jan Alvestad: www.dxlc.com/solar.

Het toch veel voorkomend poollicht op de Lofoten, precies onder de poollicht ovaal, kan vooral in de nanacht heftig en snel pulseren. Het is een heel bijzonder gezicht en het effect is tevens terug te vinden in de metingen van de stroomsterktes door het aardoppervlak tussen twee metalen pennen in de grond op een grote afstand van tientallen meters.

Het Polarlight Centrum verwacht binnenkort bezoek van een afvaardiging van de universiteit van TromsÝ. Ook daar houdt men zich bezig met de invloed van de zon op de aarde en de gevolgen als geomagnetische verstoringen en poollicht. Trouwens bij heftige verstoringen van het magneetveld van de aarde kan schade optreden aan elektrische apparatuur, metalen pijpleidingen, etc. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is onder andere de website www.spaceweather.com in het leven geroepen.

www.polarlightcenter.com
polarlightcenter@hotmail.comRob Stammes en Wim Zanstra