KOMEET 73/P Schwassmann-Wachmann 3
Minikomeetjes scheerden langs de aarde

Gedurende de maanden april en mei 2006 kon een bijzonder schouwspel worden waargenomen. De periodieke komeet 73P/Schwassmann-Wachmann 3 brak aan het einde van zijn bestaan tijdens zijn passage langs de aarde in brokstukken uiteen. Gedeelten vertoonden zich als een parelsnoer aan de hemel. Reeds in 1995 was er al iets bijzonders aan de hand met 73P. Zonder enige aanwijsbare reden brak hij in minimaal drie stukken die ieder als een afzonderlijke minikomeet hun weg rond de zon vervolgden.

Helaas was het door de grote afstand tot de komeet van 240 miljoen kilometer zelfs met de grootste telescopen niet goed mogelijk de brokstukken goed waar te nemen.

De opname hiernaast is van Jim V.Scotti uit 1995.


Gedurende de afgelopen periode, in de maanden april en mei 2006 was er veel meer gelegenheid om het uiteenvallen van 73P te volgen. De fragmenten vlogen dichter langs de aarde dan welke komeet gedurende de laatste 20 jaar dan ook gedaan heeft. Don Yeomans, hoofd op het JPL van het "Near Earth Object" programma van de NASA, bevestigde al dat dit een zeldzame gelegenheid zou worden een uiteenvallende komeet van zo dichtbij te bekijken. Gelukkig is er geen gevaar voor een botsing met de aarde, aldus Yeomans. De fragmenten komen niet dichter bij dan zo'n 10 miljoen kilometer, 25 keer verder dan de maan. Wel dichtbij, maar niet angstaanjagend. Een belangrijke gebeurtenis. De Hubble Space Telescope heeft opnamen gemaakt en de grote radiotelescoop van Arecibo op Puerto Rico zou de vorm en de rotatie van de fragmenten vaststellen. Zeer veel amateur astronomen zouden de kans krijgen om waarnemingen te doen en foto's te maken als de uiteengevallen komeet rond 13 mei door de sterrenbeelden Zwaan en Pegasus trekt. Ondanks hun nabijheid zullen de komeetfragmenten naar verwachting niet extreem helder worden. Hooguit van de 3de of de 4de grootte. Zij zullen met het blote oog moeilijk te zien zijn. Yeomans legt uit dat het hier om minikometen gaat die niet vergelijkbaar zijn met de grote kometen Hyakutake en Hale-Bopp uit 1996 en 1997. Deze konden zelfs vanuit de steden met veel lichtvervuiling met het blote oog gemakkelijk worden gezien. De fragmenten van 73P zullen vanaf een donkere plaats buiten de stad met een verrekijker het beste kunnen worden waargenomen.

Sinds het uiteenvallen van komeet 73P in 1995 waren er slechts drie fragmenten bekend: A,B en C. Begin april 2006 werden er al minimaal acht brokstukken geteld: de grote stukken B en C en de kleinere G, H, J, L, M en N. Volgens Yeomans leek het erop dat sommige fragmenten hun eigen subfragmenten vormden en dat hun aantal bij de nadering tot de aarde nog behoorlijk zou kunnen toenemen. Niemand kan vooraf zeggen hoe lang het parelsnoer uiteindelijk zal worden.

De opname rechts is van de naderende fragmenten B en C werden gemaakt op 26 februari 2006 door Giovanni Sostero en Ernesto Guido van het Remanzacco observatorium in ItaliŽ. Zij gebruikten een op afstand bestuurde 14 inch telescoop in New Mexico.


 • Een mogelijke meteorenregen
   Hoewel zeer onzeker en onwaarschijnlijk bestaat er toch een kleine kans op een meteorenregen ten gevolge van komeet 73P. Een expanderende wolk stofdeeltjes die ontstond tijdens het uiteenvallen van de komeet in 1995 had in mei 2006 de aarde kunnen raken en een schouwspel van meteoren kunnen veroorzaken. De astronoom Paul Wiegert van de universiteit van West Ontario heeft deze mogelijkheid bestudeerd. Hij dacht echter dat de expansie van de stofwolk te langzaam zou gaan om elf jaar na het uiteenvallen van 73P in 1995 de aarde al te bereiken. Alles zou afhangen van de oorzaak waardoor de komeet in stukken begon te breken en van datgene wat we (nog) niet weten. De meest waarschijnlijke verklaring moet thermale stress zijn geweest, waardoor de ijsachtige kern van de komeet in stukken brak als een ijsblokje in de hete soep.

   De komeet brak immers uit elkaar terwijl hij na een lange reis door de buitendelen van het zonnestelsel de zon naderde. In dat geval zou de expansie van de stofwolk langzaam hebben moeten verlopen en zou er geen sterke meteorenregen kunnen ontstaan in 2006. Zie ook het figuur hiernaast.

   Wolken van komeetstof zullen naar verwachting de aarde in 2006 niet raken.

   Aan de andere kant had de komeet echter ook kunnen breken door een heftige botsing met een klein interplanetair brokstukje. Hierdoor zou een sneller bewegende stofwolk kunnen ontstaan die de aarde wel had kunnen treffen in 2006. Wiegert verwachtte echter niets van een meteorenregen te zullen zien, maar riep de amateur astronomen wel op alert te zijn vanaf 12 mei 2006. Het zou niet de eerste keer zijn dat een stervende komeet een meteorenregen produceert. Een mooi voorbeeld daarvan was komeet Biela die in 1846 zichtbaar uit elkaar begon te vallen. Tenminste drie zeer intense meteorenregen met 3000 tot 15000 meteoren per uur waren in 1872, 1885 en 1892 het gevolg.

   Uitgaande van een thermisch uiteenvallen van komeet 73P konden Wiegert en zijn collega's de meeste waarschijnlijke baan berekenen van de daarbij ontstane expanderende stofwolk. Deze zou de aarde pas in 2022 kunnen bereiken en een niet al te spectaculaire meteorenregen veroorzaken. Het verdere uiteenvallen van de komeet echter levert weer nieuwe stofdeeltjes die in alle mogelijke nieuwe richtingen kunnen vliegen, waardoor een intensere meteorenregen in de toekomst wel als een reŽle mogelijkheid moet worden gezien.
 • Bron: Spaceweather.com
  Vertaling: W.T.Zanstra
  Author: Dr.Tony Phillips
  Editor:
  Dr.Tony Phillips
  Credits:http://science.nasa.gov/

 • Referenties
 • Dagboek (www.spaceweather.com)
   4 april 2006

    De stervende komeet 73P/Schwassmann-Wachmann 3 breekt verder in stukken uiteen. Astronomen tellen nu 20 fragmenten die de aarde naderen voor een close encounter in de komende maand mei.


   5 april 2006

    Het was bij de astronomen al lang bekend dat komeet 73P in mei 2006 relatief dicht langs de aarde zou vliegen, dichter dan welke komeet dan ook gedurende de afgelopen tientallen jaren. Niemand verwachtte echter dat de komeet daarbij in zoveel stukken zou zijn uiteen gevallen. De stervende komeet valt onder onze ogen uit elkaar en vormt daarbij een soort parelsnoer van tenminste 20 parels lang. Twee daarvan, de fragmenten B en G, konden al op 30 maart worden gefotografeerd met onderstaand resultaat. De fotograaf was de amateur astronoom Tristan DiLapo uit Colden, New York. Op 30 maart had fragment B een helderheid van ongeveer 14 magnitudes. Daardoor moest de foto, die genomen werd door een 12 inch telescoop, 9 minuten worden belicht. Dit fragment zal op 14 mei bij zijn dichtste nadering tot de aarde (op bijna 10 miljoen kilometer afstand) 250 maal zo helder kunnen worden en daarmee van de 8ste grootte. Daarmee wordt fragment B een gemakkelijk doelwit voor kleinere telescopen, tenzij het op zijn beurt uiteen gaat vallen in nog kleinere stukjes. Ook dat zou interessant zijn om waar te nemen. Mei wordt een goede maand voor de (amateur)waarnemers.


   6 april 2006

    Sinds 2 april is fragment B van de stervende komeet 73P 15 maal helderder geworden en heeft hij twee jets uitgestoten (IAU Elektronisch Telegram 464). Deze gebeurtenissen zijn mogelijke signalen voor een verder uiteen vallen in kleinere fragmenten. Amateur astronomen met kleinere telescopen en ccd camera's kunnen de desintegratie van de komeet volgen. Fragment B is nu van de 10de grootte en bevindt zich in het sterrenbeeld BoŲtes.


   8 april 2006

   Vandaag verscheen de foto links van fragment B van komeet 73P van de hand van Peter Lawrence. Met behulp van zijn 80 mm refractor zag hij dit gedeelte van de komeet zonder probleem. De foto dateert van 5 april.

   12 april 2006

    Astronomen houden de vele fragmenten van de stervende komeet 73P op hun weg naar de aarde goed in de gaten. De dichtste nadering wordt verwacht in mei. Het fragment B is nu ook in staat van versneld verval. Dit minikomeetje ziet er nu langgerekt uit en heeft geen centrale condensatie meer (IAU Elektronisch Telegram 473).

    Nevenstaande foto van fragment B is gemaakt op 11 april door amateur astronoom Rolando Ligustri uit ItaliŽ. De helderheid van fragment B is te vergelijken met die van een ster van de 9de grootte en is een gemakkelijk doel voor de amateur astronomen met kleinere kijkers en ccd camera's geworden. Zij kunnen nu de komeet als het ware zelf uit elkaar zien vallen. Intussen is ook fragment G van het parelsnoer zich aan het splitsen. Door de verdamping van vers ijs is dit fragment nu ook bijna 15 maal zo helder als op 2 april, vergelijkbaar met een ster van de 12de grootte (IAU Circulaire 8701). Ook dit fragment is een uitdaging voor de amateurs, maar niet minder verleidelijk.


   13 april 2006

   Vandaag werden de foto's links gepresenteerd van fragment B die in hoge resolutie gemaakt zijn op 12 april door Aletti Andrea en Buzzi Luca van de Schiaparelli Sterrenwacht in Varese, ItaliŽ.   17 april 2006

    Op deze dag verscheen een twee uur durende filmpje van fragment B dat op 11 april met een snelheid van 58.000 km/uur op de aarde afkwam. Het filmpje werd gemaakt door de amateur astronoom Guillaume Poulin van de Mont-Mťgantic Sterrenwacht. De overage 19 fragmenten die in de richting van de aarde bewegen zijn op het filmpje niet te zien. De hele zaak passeert de aarde van 12 tot 14 mei op minimale een afstand van 10 miljoen kilometer. Dit belooft een mooi schouwspel te worden voor iedereen met een kleinere telescoop. Voor meer opnamen zie: www.spaceweather.com van de datum 17 april 2006.


   22 april 2006

   Intussen is fragment B van de stervende komeet 73P/Schwassmann-Wachmann 3 in twee stukken gebroken. Onder andere Mike Holloway (Arkansas) kon het resultaat met zijn 80 mm refractor op de foto vastleggen toen het paar zich in de buurt van de ster chi in BoŲtes stond. Zie de opname hiernaast.
   Gelukkig blijven alle onderdelen van komeet 73P op een veilige afstand van de aarde van minimaal 10 miljoen kilometer en zullen er geen botsingen plaatsvinden. Wel zullen we midden mei een mooi uitzicht hebben op alles wat er met de komeet gebeurt. Op www.spaceweather.com van 22 april 2006 zijn meer opnamen te zien van het uiteen vallen van fragment B. Eric J. Allen van de Observatoire du Cťgep de Trois-RiviŤres, Quebec, was de eerste die een foto maakte waarop duidelijk de splitsing op 20 april te zien was.

   24 april 2006

    Er zijn nu vele kometen in een hele korte tijd te zien. Astronomen tellen al bijna 40 fragmenten van de stervende komeet 73P/Schwassmann-Wachmann 3. Bijzonder interessant is fragment B die onlangs in twee stukken brak. Nick James maakte op 22 april de foto hiernaast daarvan met de online Faulkes telescope. Fragment B is van de 9de grootte en een gemakkelijk doelwit voor kleinere telescopen. Het bevindt zich in sterrenbeeld Corona Borealis. Kijk vanaf een uur na zonsondergang. Tijdens de nadering van 73P wordt het waarnemen ervan voorlopig tot half mei alleen maar gemakkelijker. Meer opnamen kunnen op www.spaceweather.com worden bekeken op de data van 24 en 25 april.


   26 april 2006

   Slechts enkele dagen geleden is fragment B van de stervende komeet 73P/Schwassmann-Wachmann 3 in twee stukken gebroken. Eťn daarvan staat nu ook op uitbarsten en is sinds 23 april tweemaal zo helder geworden door verse slierten van ijs- en stofdeeltjes die door de zon worden belicht. Nevenstaande valse kleurenfoto's van Rolando Ligustri uit Talmassons in ItaliŽ tonen de situatie van gisteren. De uitbarsting zou een teken kunnen zijn dat ook dit fragment in stukken gaat breken. Het totale fragment is nog steeds van de 9de grootte en een mooi object voor de kleinere telescoop in het sterrenbeeld Corona Borealis.

   27 april 2006

    De stervende komeet 73P breekt nu goed in stukken. Zelfs de eerste fragmenten splitsen zich op. Onderstaande foto van fragment G werd afgelopen nacht gemaakt door de astronoom Carl Hergenrother van de universiteit van Arizona. Het is nu een zwerm die uit zeker 15 brokstukken bestaat. Terwijl de komeet verbrokkelt, wordt hij helderder doordat verse slierten van uitgestoten ijs- en stofdeeltjes door de zon worden beschenen. Fragment G van de 12de grootte is nog te zwak voor de meeste kleinere telescopen. Fragment B daarentegen van de 9de grootte, dat een soortgelijk proces doormaakt, is gemakkelijker waar te nemen in het sterrenbeeld Corona Borealis na zonsondergang.


   28 april 2006


   Nevenstaande opname van het uiteen gevallen fragment B werd op 18 april gemaakt door de Hubble Space Telescope. De effecten van de uitgestoten ijs- en stofdeeltjes zijn goed merkbaar op de helderheid.
   Dit fragment is nu in totaal van de 8ste grootte geworden.
   29 april 2006

    Fragment C, het grootste en stevigste deel van komeet 73P, valt om onbekende redenen nog steeds niet uit elkaar. Dit is een duidelijk verschil met de overige nu al ruim 40 brokstukken waarin de stervende komeet nu is opgedeeld. De foto rechts van fragment C is gemaakt op 21 april 2006 door Masa Nakamura uit Otawara, Tochigi in Japan. Vanavond is er een goede gelegenheid om fragment C waar te nemen. Het bevindt zich vlak bij de dubbelster zeta in het sterrenbeeld Hercules en is gemakkelijk te vinden. Meer foto's zijn te vinden op www.spaceweather.com van 29 april.

   1 mei 2006

   Let op de samenstand van fragment C van de stervende komeet 73P met de Ringnevel (M57) in het sterrenbeeld De Lier (opname hiernaast) op 8 mei aanstaande rond 03.00 UT. Met de kleinere telescoop is dit goed waarneembaar. Brad Timerson van de Rochester Astronomy Club in New York kwam met deze waarneemtip. "Dit moet een interessante gebeurtenis zijn om waar te nemen", zegt Timerson. De start van het komeetfragment C kan vlak voor de ringnevel worden gezien.

   2 mei 2006

    De samenstand op 8 mei van fragment C en de Ringnevel in De Lier is het beste te zien vanuit Europa, AziŽ en het oostelijk deel van Noord Amerika. De komeet staat dan tijdens de nachtelijk uren ver genoeg boven de horizon. Door een telescoop die gericht is op de Ringnevel kan fragment C worden waargenomen, terwijl hij op enkele boogminuten afstand langs de Ringnevel trekt. De staart kan een deel van de Ringnevel zelfs bedekken. Begin de waarneming zo'n 30 minuten voor de dichtste nadering.


   4 mei 2006

    Komeet 73P/Schwassmann-Wachmann 3 is nu verbrokkeld tot meer dan 60 fragmentjes in totaal. Bij zoveel minikomeetjes die door de ruimte vliegen moet de fotograaf wel een keuze maken. Zo zagen de Italiaanse astronomen Aletti Andrea en Buzzi Luca de afgelopen nacht het beeld hiernaast door hun 80 mm refractor. Links staat fragment B van komeet 73P. Rechts is M13, een bolvormige cluster of 100,000 sterren. Beide objecten waren dicht genoeg bij elkaar om ze tegelijk in een kleine kijker te kunnen zien. Let ook op fragment C, dat in de nacht van 7 op 8 mei de Ring Nevel passeert. Mis die gebeurtenis niet! Meer foto's: zie www.spaceweather.com van 4 mei 2006.


   5 mei 2006

   Fragment B van de stervende komeet 73P vertoonde alweer een uitbarsting. Gedurende de afgelopen week nam zijn helderheid daardoor met een factor 4 ŗ 5 toe (1,5 magnitude). Hiernaast een reeks van drie valse kleurenfoto's van 2 mei 2006, gemaakt door Rolando Ligustri uit Talmassons in ItaliŽ, gecombineerd met een gewone opname van het uiteen vallende fragment B gemaakt door de amateur astronoom Stefan Seip. Wanneer het fragment stukken verliest komen slierten ijs- en stofdeeltjes vrijdie door de zon worden belicht, waardoor de komeet extra helder wordt. Fragment B is nu van de 7de grootte en een gemakkelijk object voor kleinere telescopen. Hij bevindt zich in sterrenbeeld Hercules.

   6 mei 2006

    Over minder dan een week zal de in minstens 60 stukken gebroken komeet 73P op een afstand van amper 10 miljoen kilometer langs de aarde vliegen. Voor een komeet is dit een echte close encounter. Er bestaat echter geen gevaar voor een botsing. Door kleinere telescopen bekeken zal het een mooi schouwspel opleveren. De twee grootste fragmenten (B en C) zijn al in een gewone verrekijker te zien, hoog aan de oostelijke hemel en nog voor middernacht. De foto rechtsboven toont fragment B van komeet 73P op 4 mei tijdens de passage van de bolvormige sterrenhoop M13 in het sterrenbeeld Hercules. De opname is gemaakt door de Franse amateur astronoom Thierry Legault door een 6 inch telescoop. Let verder goed op fragment B die hevig aan het afbrokkelen is. Gedurende de laatste paar nachten hebben amateur astronomen voor de tweede maal sinds half april het fragment B in tweeŽn zien breken en wolken van ijs- en stofdeeltjes verspreiden. Voor meer opnamen van fragment B zie www.spaceweather.com van 6 mei 2006.


   7 mei 2006

   Let op! In de komende nacht om 03.00 UT gaat fragment C van komeet 73P dicht langs de Ringnevel (M57) in het sterrenbeeld De Lier. Het is zelfs mogelijk dat het staartje er gedeeltelijk voorlangs trekt. Het verschijnsel is goed met kleinere telescopen te zien en te fotograferen. Op nevenstaande foto die gemaakt is in de ochtend van 7 mei is fragment C te zien, terwijl er een heldere meteoor door het beeld vloog. De fotograaf was John Yurek uit PennsylvaniŽ. Verder werd op 7 mei door de astronoom Alberto Quijano Vodniza uit Columbia gemeld dat fragment B in tweeŽn is gebroken.

   8 mei 2006

    Gedurende de afgelopen nacht gleed fragment C van komeet 73P langs de Ringnevel (M57) in De Lier. Het was een mooi gezicht en gemakkelijk te zien door een kleinere telescoop. Stefan Seip nam nevenstaande foto van de ontmoeting vanaf het Observatorium Welzheim bij Stuttgart, Duitsland. Zie voor meer foto's: www.spaceweather.com van 8 mei 2006.
   9 mei 2006

   Volgens waarnemers in Europa is fragment B van komeet 73P plotseling helderder geworden en is hij nu van de 5de grootte. De uitbarsting is waarschijnlijk een voorbode van weer een breuk van het actief uiteenvallende komeetfragment. Er zijn nog steeds ruim 60 brokstukken van komeet 73P onderweg naar de aarde met een topsnelheid van bijna 18 duizend km/uur. Tijdens de dichtste nadering van 12 tot 14 mei is er geen gevaar voor een botsing. De afstand wordt minimaal bijna 10 miljoen kilometer. Wel kan het een mooi schouwspel worden. In de nacht van 7 op 8 mei snelde fragment C voorbij de Ringnevel (M57) in het sterrenbeeld De Lier. Fotograaf John Chumack uit Yellow Springs, Ohio die bovenstaande opname daarvan maakte zag de komeet al van plaats veranderen in de korte tijd van 5 seconden.
   Toen de stofstaart van fragment C over de Ringnevel bewoog begon de centrale ster te flikkeren. Dat was een leuke ervaring om te zien. Meer opnamen zijn te vinden op www.spaceweather.com van 9 mei 2006.

   10 mei 2006

    Meer dan 60 fragmenten van komeet 73P zijn onderweg. Bijzonder interessant is fragment B dat sinds 5 mei 3,5 magnitudes helderder is geworden en nu van de 4de of 5de grootte is. Astronoom Horace Smith van de Michigan State University meldt dat dit fragment definitief aan het uitbarsten is. Hij maakte bovenstaande foto's met een 24 inch telescoop. Vermoedelijk is de uitbarsting een voorbode van een grote opsplitsing. De helderheidstoename wordt veroorzaakt door verse slierten ijs- en stofdeeltjes die door de zon worden belicht. Vanf een goed donkere plaats zou fragment B nu met blote oog te zien moeten zijn. Voor meer opnamen van fragment B zie: www.spaceweather.com van 10 mei 2006.


   11 mei 2006

   De beste waarnemingen kunnen op dit ogenblik worden gedaan aan de grootste fragmenten B en C van komeet 73P/Schwassmann-Wachmann 3. Ook laten deze zich het mooist fotograferen. Tussen 4 en 6 mei 2006 maakte de NASA onderstaande opname met de Spitzer Space Telescope. Spitzer is een infrarood telescoop die dus warmtestraling waarneemt. Nevenstaand beeld vertoont de stofresten van de verbrokkelde komeet. Door verwarming door het licht van de zon stralen deze stofresten warmtestraling (infrarood) uit. De grootste fragmenten met hun eigen staartjes zijn B en C. Tevens is een lijn van stofresten te zien langs de baan van de komeet. De schijnbare snelheid van de komeet ten opzichte van de aarde is nu zo groot dat ieder de fragmenten zelf kan zien bewegen ten opzichte van de achtergrond van vaste sterren. Een filmpje van de beweging van fragment C op 6 mei 2006 van Andreas Murner is te vinden op www.spaceweather.com van 11 mei 2006.

   12 mei 2006

    De vele fragmenten van komeet 73P/Schwassmann-Wachmann 3 hebben hun kortste nadering tot de aarde bereikt. De komende vier dagen passeren zij op een afstand van 10 miljoen kilometer. De beide grootste fragmenten B en C zijn gemakkelijk met kleinere telescopen of verrekijker waar te nemen. Kijk tussen middernacht en de ochtend in het sterrenbeeld Zwaan. Voor foto's zie: www.spaceweather.com van 12 mei 2006.


   13 mei 2006

    Kijk naar de helderste fragmenten B en C van komeet 73P die samen met de andere brokstukken nu hun minimale afstand tot de aarde hebben bereikt. De opname rechts van fragment C van komeet 73P werd gemaakt op 12 mei door Friedrich Deters uit La Grange, North Carolina. Hij gebruikte een 10 inch telescoop.


   14 mei 2006

   Een mooie foto is het niet, maar hij toont wel de werkelijkheid volgens Mike Holloway uit Van Buren, Arkansas. Op 11 mei maakte hij de opname hiernaast van het fragment B van komeet 73P met een 4 inch telescoop. Door een zekere overbelichting kwamen meer details in de staart tevoorschijn. Een filmpje en meer foto's zijn te vinden op www.spaceweather.com van 14 mei.

   16 mei 2006

    Fragment B van komeet 73P heeft een kleine begeleider, zoals op de foto rechts te zien is. De opname is gemaakt door Paolo Corelli van het Mandi Observatorium te Pagnacco in ItaliŽ. Er is op de komeet gevolgd. De achtergrondsterren veroorzaken daardoor de rechte sporen op de foto. De begeleider is waarschijnlijk een brok stoffig ijs dat van fragment B is afgebroken tijdens het uiteenvallen gedurende de afgelopen weken. De onderdelen van komeet 73P zijn nu ongeveer 10 miljoen kilometer van de aarde verwijderd en kunnen in de nanacht nog worden waargenomen in het sterrenbeeld Pegasus. Meer foto's zijn te vonden op www.spaceweather.com van 16 mei 2006.


   19 mei 2006

   Een normale komeet die in de buurt van de zon komt heeft een kop en een staart. Dat is eenvoudig, maar geldt niet voor komeet 73P/Schwassmann-Wachmann 3. Die lijkt meer op een zandloper. "De afgeknepen vorm neemt dramatisch toe", zegt Clay Sherrod van de Arkansas Sky Sterrenwacht, die afgelopen nacht de opname hiernaast heeft gemaakt. Fragment C is het grootste en tot nu toe het stevigste fragment van de stervende komeet 73P. Terwijl de afgelopen weken andere fragmenten uit elkaar vielen, bleef fragment C intact. De plotseling optredende afgeknepen vorm zou echter een teken kunnen zijn voor een late opsplitsing. Fragment C is van de 8ste grootte en blijft een gemakkelijk object voor kleinere telescopen, dat nu nog waargenomen kan worden tegen de ochtend aan de oostelijke hemel.

   22 mei 2006

    De fragmenten van komeet 73P/Schwassmann-Wachmann 3 verwijderen zich alweer van de aarde en zullen snel in de gloed van het zonlicht verdwijnen. Toch gelukte het Darrell Spangler nog om op 21 mei 2006 de fragmenten B en C te fotograferen in de ochtendschemering van Drake in Colorado. De wolken, de maan en de opkomende zon waren grote storende factoren bij deze uitdaging nog een foto te maken van de zo beroemd geworden komeet 73P. Een beetje doorzettingsvermogen gaf toch nog bovenstaand resultaat. De foto werd niet door een telescoop genomen, maar alleen met een Canon EOS 300D camera bij een lange belichtingstijd. Een laatste uitdaging voor de komende dagen, tenminste op het noordelijk halfrond van de aarde.


   2 juni 2006

   Op 31 mei 2006 gelukte het Andrew Catsaitis uit Mangrove Mountain, AustraliŽ een mooie opname te maken van de fragmenten B en C van komeet 73P. Het was een spectaculair gezicht. Het zijn de grootste fragmenten van de beroemde afbrokkelende komeet 73P/Schwassmann-Wachmann 3, die half mei zo dicht langs de aarde ging. Eind mei verdween hij in de zonnegloed en nu komt hij weer tevoorschijn aan de zuidelijke sterrenhemel. Ideaal voor de waarnemersin AustraliŽ en Nieuw Zeeland. Met het blote oog kunnen B en C niet (meer) worden waargenomen, maar zij zijn gemakkelijke objecten voor de kleine telescoop. Kijk in het zuidelijke sterrenbeeld Walvis aan de oostelijke ochtendhemel.