Kijkeensomhoog 2015 • 2 november 2015:
   Oranje vuurbol

   Rond 22.35 uur MET, werd er door Aart Roelofsma te Amsterdam vanaf een drie meter hoog balkon aan de oostelijke heldere hemel en enigszins laag aan de horizon een nogal vuurwerkachtige soort vallende ster waargenomen. Het vuurwerkachtige duidde erop dat het verschijnsel zich plotseling met een hoge snelheid onder een scherpe hoek naar beneden bewoog met nog enkele flitsende neveneffecten. De kans is groot dat het hier om een oranje Tauride ging.


 • 28 september 2015:
   Totale maansverduistering (2)

   In het Central Park te New York kon op 27 september 2015 van 21:00 uur tot 22:15 uur plaatselijke tijd de totale Maansverduistering nog worden waargenomen door Trijnie Drenth en Monique Drenth. Eerder op die avond was het bewolkt en na kwart over tien weer. Uiteraard was het later die nacht weer helder, maar ja, toen was het voorbij. Het begin en het laatste stukje zijn dus helaas gemist. Heel jammer. Wel werd de waarneming iets gestoord vanwege het licht van de wolkenkrabbers en de neon reclame. Toch was het geweldig om waar te nemen. Leuk waren de contacten met de New Yorkers die erbij kwamen staan en waarmee nog tot middernacht werd na gekletst. Waar deze hobby al niet goed voor is.


 • 28 september 2015:
   Totale maansverduistering

   Hierbij een mooie opname van de totale maansverduistering op 28 september 2015, gemaakt door de familie van Wim Zanstra in Canada. De locatie was zo'n 100 kilometer ten noorden van de stad Toronto, zes tijdz˘nes ten westen van die in Nederland. Het moment van de opname was voor hen op 27 september 2015 om 21:18 uur. Gecombineerd met de hier geldende Midden Europese Zomertijd (MEZT) moet dit overeenkomen met 04:18 MEZT op 28 september 2015. De camera was van het type Canon Eos 5D Mark II. De belichtingstijd was 0,8 seconden bij een diafragmagetal van f/5,6 en een filmgevoeligheid van 400 ASA. De brandpuntsafstand was 400 mm en de lensopening 5 cm.
 • 27 september 2015:
   Bijzondere boogvormige lichtbundel

   Bijgaande foto is gemaakt door Ton Evenhuis te Appingedam op 27 september 2015 om 18:48 uur. Het altocumulus wolkendek wordt in het westen van onderen beschenen door gereflecteerd Zonlicht. Uit de foto blijkt dat voor de waarnemer uit Appingedam de Zon zich nog boven het wolkendek bevindt, dus moet de lichtstraal van onderen komen. Met andere woorden gaat het om een lichtbundel, teruggekaatst door een wateroppervlak van enkele tientallen kilometers verderop in westelijke richting. In eerste instantie werd gedacht aan een gebied ergens in de provincie Friesland, maar uiteindelijk bleek het een reflectie te zijn van het Zonlicht door het Eemskanaal. Dit bijzondere verschijnsel is tevens waargenomen door Wim Zanstra, eveneens vanuit Appingedam. Ook was er nog een regenboog in oostelijke richting.
 • 10 september 2015:
   Sporadische meteoren

   Vanuit de omgeving van Loppersum heeft Frans Hoenkamp een tweetal sporadische meteoren waargenomen. Op 3 september om 21:58 uur MEZT bij een onbewolkte hemel verscheen er ÚÚn die ongeveer midden tussen de heldere sterren Wega en Arcturus door, via Corona Borealis, loodrecht naar de noordwestelijke horizon vloog. De lengte van de flits was vergelijkbaar met de bodem van het steelpannetje van De Grote Beer en de helderheid met het sterretje Megrez, eveneens van dit sterrenbeeld. De kleur was grijsachtig wit. Op 5 september was de Maan in het Laatste Kwartier.

   Op 10 september om 00:15 uur MEZT vloog er, eveneens bij een heldere hemel, een sporadische meteoor langs de noordkant van de ster Deneb in het sterrenbeeld Zwaan in de richting van het sterrenbeeld Cassiopeia. De baanlengte was te vergelijken met de breedte van de W-vorm van Cassiopeia. De helderheid was vergelijkbaar met de ster Wega in het sterrenbeeld Lier. De kleur begon wit en liep via geel naar oranje. De baan begon scherp en liep uit op een dampig einde.


 • 13 augustus 2015:
   Perse´den (2)

   In de nacht van 12 op 13 augustus 2015 is de meteorenzwerm de Perse´den van 01:30 tot 04:00 uur MEZT waargenomen door Trijnie Drenth te Oude-Pekela. Tot 02:45 uur MEZT waren er cira 9 meteoren gezien en gedurende het laatste uur 19. Sommige leken ook vanuit het sterrenbeeld Cassiopeia te komen, maar waren wel zwak. ╔Ún van de Perse´den was bijna even helder als de planeet Venus. De rest had een kwart tot de helft van die sterkte. De waarneming werd om 04:00 uur MEZT beŰindigd, ondanks het feit dat het nog wel steeds helder bleef.


 • 13 augustus 2015:
   Perse´den

   Vanuit Kolham kon Wim Zijlema vanaf 20:00 uur MEZT vele Perse´den waarnemen, waarvan ook veel heldere. Het was helder en ook de Melkweg was te zien. Na 03:00 uur MEZT werden de waarneemomstandigheden minder goed met wolkenvelden die af en toe vanuit het zuidoosten overdreven en daarna weer terug kwamen. Vanaf 03:45 uur MEZT trok het helemaal dicht en werd met het waarnemen gestopt. Het werd erg vochtig en het begon te schemeren. Gedurende het eerste uur werden er 35 Perse´den waargenomen en na 03:00 uur nog 18.
   Daarnaast werden nog ongeveer 10 andere meteoren gezien, die niet bij de zwerm van de Perse´den hoorden. Ook waren er satellieten, vliegtuigen en een uil die geruisloos overvloog.


 • 22 juli 2015:
   Lichtende nachtwolken

   In de vroege nog donkere ochtend van 22 juLi 2015 heeft Frans Hoenkamp vanuit de omgeving van Appingedam vanaf 02:40 uur MEZT nog lichtende nachtwolken kunnen waarnemen als een lichte streep aan de noordelijke hemel. Het was verder totaal helder bij een temperatuur van zo'n 15 graden Celsius. Om 04:14 uur MEZT is het verschijnsel op de foto gezet, die bij deze melding is toegevoegd. De ster Capella is ook nog op de foto te zien, laag rechts van het midden.
 • 20 juli 2015:
   Heldere meteoor

   In de nacht van 19 op 20 juli 2015 om 01:58 uur MEZT heeft Frans Hoenkamp vanuit het platteland ten noorden van het Damsterdiep in de provincie Groningen in noordelijke richting een zeer heldere en opvallende meteoor waargenomen. Het zilverwitte spoor liep heel snel van boven naar beneden rechts van de steelpan van de Grote Beer langs met ook nog lichteffecten naar de zijkanten. Het verschijnsel was helderder dan de zeer heldere ster Capella in het sterrenbeeld Voerman, die zich eveneens vlak boven de noordelijke horizon bevond. Vermoedelijk zal het een Delta-Aquaride-Zuid geweest kunnen zijn, afkomstig uit het sterrenbeeld Aquarius, of Waterman boven de zuidelijke horizon.


 • 19 juli 2015:
   Rode wolken

   Hierbij een fascinerende foto van zeer rode wolken die op zondagavond 19 juli 2015 omstreeks 21:00 uur MEZT gemaakt is door Jannie Dekker vanuit Appingedam. Het was zo bijzonder dat de zon uiterst rood onderging in het westen en het felle rode schijnsel daarvan zich weerkaatste in de noordoostelijke richting.
 • 22 juni 2015:
   Lichtende nachtwolken

   In de nacht van 21 op 22 juni 2015 werden er vanuit de streek ten noorden van Appingedam en Garrelsweer tussen 01:00 uur en 03:00 uur MEZT nog redelijk dicht boven de horizon lichtende nachtwolken waargenomen door Frans Hoenkamp , Ton Evenhuis, Ruth Favarger en Wim Zanstra. Tevens werden er foto's gemaakt, waarvan er hierbij ÚÚn is toegevoegd van Frans Hoenkamp, gemaakt om 02:31 uur MEZT. De heldere ster daarop is Capella van het sterrenbeeld Voerman en rechts daarvan is ook nog het sterrenbeeld Perseus te zien.
 • 21 juni 2015:
   Lichtende nachtwolken

   Tussen 23:50 en 24:00 uur MEZT kon Wim Zijlema vanuit Kolham bij helder en koud weer met matte bewolking aan de kim met het blote oog de lichtende nachtwolken waarnemen in het noorden tot het noordnoordoosten. Heel helder waren zij niet, maar toch wel duidelijk zichtbaar. Vriendin Mieke was getuige.


 • 7 juni 2015:
   Lichtende nachtwolken

   In de nacht van 6 op 7 juni 2015 rond 03:00 uur MEZT kreeg Frans Hoenkamp de mogelijkheid om vanuit de omgeving van Tjamsweer opnamen te maken van de lichtende nachtwolken, laag boven de noordelijke horizon. EÚn foto daarvan is bij deze melding gevoegd. De lucht was verder vrijwel wolkenloos bij een temperatuur van zo'n 13 graden Celsius.
 • 21 mei 2015:
   Bijzondere wolkenboog

   Om 20:14 uur MEZT kon er vanuit Appingedam door Ton Evenhuis een prachtige foto worden gemaakt van een brede, diffuse en bijna helemaal witte wolkenboog tegenover de zon, boven de oostelijke horizon en heel bijzonder van kleur. De normale spectrale regenboogkleuren waren amper te zien. Het verschijnsel, dat gedurende enkele uren waarneembaar was, moet zijn ontstaan in kleine waterdruppeltjes in de wolken die de grond niet hebben kunnen bereiken. Het was immers al uren droog.
 • 5 mei 2015:
   Gedeeltelijke zonsverduistering op 20 maart 2015

   Frans Boot, ook aanwezig bij het Eemshotel te Delfzijl tijdens de partiŰle Zonsverduistering op 20 maart 2015 zo ongeveer tussen 9:30 en 12:00 uur MET, stuurde na afloop daarvan de onderstaande grafiek van de productie van de energie door de Zonnepanelen in zijn huis.
   Ondanks de bewolking is zeer duidelijk erop te zien dat de Zon steeds hoger boven de horizon komt en een toenemende hoeveelheid energie op de Zonnepanelen achter laat en dat er tijdens de gedeeltelijke verduistering een kuil in de grafiek is ontstaan met een minimum rond de maximale bedekking van de Zon door de Maan.
 • 2 mei 2015:
   Mercurius, Venus en Jupiter

   Bij helder weer met wat lichte bewolking kon er door Wim Zijlema tussen 21:10 en 22:10 uur MEZT vanuit Kolham naar een aantal planeten worden gekeken. De hierbij gebruikte telescoop was een 90 mm Vixen refractor met een brandpuntsafstand van 1300 mm en gemonteerd op een Vixen Super Polarismontering op een zuil. Als oculairen werden gebruikt een 5 en een 8 mm TMB en een 10 mm Baader Hyperion. De zwakke Mercurius moest nog worden opgezocht. Eerst met een 9x63 verrekijker en later met de Vixon zag deze planeet eruit als een klein, geel, half verlicht schijfje met gekleurde randen vlak boven de horizon. Later ook met het blote oog te zien. Venus was erg helder en groot, maar er waren geen details op het oppervlak te zien. De schijngestalte was ongeveer gelijk aan die van Mercurius. Het beeld kon nog scherper worden gemaakt, maar het aantal zichtbare details nam niet toe. Tenslotte werd ook nog even naar Jupiter gekeken. Mooie details op de planeet waren hier wel zichtbaar en waarschijnlijk ook de Grote Rode Vlek, die helaas door de lage stand moeilijk waarneembaar was. Ook werd er niet automatisch gevolgd, wat ook niet echt comfortabel is.


 • 11 april 2015:
   Venus bij de Pleiaden

   Bijgaande foto is genomen om 21:02 uur door Ton Evenhuis te Appingedam. Onder de heldere planeet Venus is weer een groen puntje te zien, omgeven door een groene waas. Dit is vergelijkbaar met de opname van 18 februari 2015. Het groene puntje bewoog zich tijdens de waarneming naar boven, dus van west naar oost. Het had misschien een satelliet kunnen zijn, maar dan zou het teruggekaatste zonlicht alleen maar wit geweest kunnen zijn. Waar kwam deze groene kleur vandaan? Tijdens deze fotosessie kwam dit groene lichtpunt plotseling op een beperkt aantal fotoĺs voor en opeens was het ook weer verdwenen.
 • 22 maart 2015:
   Samenstand Maan en Venus

   Op deze dag was er een zeer goede goede gelegenheid om een goede opname te maken van de samenstand van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus. Het is Ton Evenhuis gelukt om dit om 19:26 uur MET vanuit Appingedam te doen. Door de droge, van oorsprong arctische lucht boven het land was het asgrauwe licht van de Maan duidelijk waar te nemen. De zwakkere rode planeet Mars bevond zich verder naar rechts onder en is op deze foto niet waarneembaar.

 • 17 maart 2015:
   Poollicht

   Edwin van Dijk met een winkel in Delfzijl en wonende bij Papenburg was in de gelegenheid om foto's te maken van het geweldige Noorderlicht dat toen hoog boven de noordelijke horizon bij een heldere hemel te zien was. Twee van zijn opnamen, gemaakt rond 21:00 uur MET vanuit de omgeving van Papenburg, zijn hier toegevoegd. De oorzaak van dit plotselinge poollicht lag in een dagen durende uitbarsting van protonen uit de corona van de Zon. Een dergelijk zeldzaam verschijnsel gaf een waarde van 8 aan de Kp-index van de magnetische storing op de Aarde en is in lange tijd niet voorgekomen. Kijk verder op www.spaceweather.com. De protonen die via het Aardse magneetveld bij de polen de dampkring binnenkwamen veroorzaakten daar het extra poollicht.

 • 18 februari 2015:
   Vreemd object

   Van 18:44 uur tot 19:13 uur MET heeft Ton Evenhuis te Appingedam een serie van 39 fotoĺs gemaakt van de samenstand van de planeten Venus en Mars boven de westelijke horizon. Op de fotoĺs genomen in de tijd tussen 18:59 en 19:10 kwam een vreemd nevelachtig vlekje tevoorschijn, dat zich diagonaalsgewijs over het beeld voortbewoog van rechts onder naar links boven. De afstand die het vlekje gedurende deze tijd van ruim 10 minuten aflegde is ongeveer 3 maal de schijnbare afstand tussen Venus en Mars. Hieruit volgt dat het geen vliegtuig geweest kan zijn. De foto van 19:09 uur MET toont het vlekje nog duidelijk en op de volgende foto van anderhalve minuut later is niets meer te zien. Met het ongewapend oog was dit verschijnsel zeer waarschijnlijk niet te zien geweest, maar misschien wel door een veldkijker van 10 x 50. • 9 februari 2015:
   Komeet Lovejoy (C/2014 Q2) V

   Op 25 januari 2015 tussen 0:15 en 0:30 uur MEZT is het ook Werner Krijgsveld gelukt de komeet Lovejoy fotografisch vast te leggen. De komeet bevond zich op dat moment in de buurt van het sterrenbeeld Driehoek. De helderheid van de komeet was op dat moment +4,5 magnituden.

   De foto werd gemaakt met een gemodificeerde Canon EOS 60D camera in het brandpunt van een Vixen 102 EDS apochromatische refractor. Het resultaat is een combinatie van tien foto's, ieder met een belichtingstijd van 30 seconden bij een filmgevoeligheid van 800 ISO. De foto is samengesteld en nabewerkt met een fotobewerkingsprogramma op de computer. • 1 februari 2015:
   Lichtspoor

   Om 22:56 uur MET ziet Frans Hoenkamp vanuit de omgeving van Appingedam een zeer goed waarneembaar helder lichtspoor met een gele kleur. De toch zeer heldere ster Sirius bleek zelfs zwakker te zijn. Het ging hier om een langzame sporadische meteoor, die niet tot een zwerm behoorde en waarvan het spoor ontstond tussen de sterrenbeelden Tweelingen en Orion. Langs de rechterkant van Sirius bewoog de meteoor naar de horizon en verdween aldaar. De omstandigheden waren niet optimaal. Het was bijna Volle Maan en ook nog gedeeltelijk bewolkt.


 • 18 januari 2015:
   Komeet Lovejoy (C/2014 Q2) IV

   Rond 01:30 uur MET kon bij een zeer heldere hemel en een temperatuur van 3 graden vanuit Appingedam de komeet Lovejoy (C/2014 Q2) door Wim Zanstra nogmaals worden waargenomen. De komeet stond vlak bij de Plejaden en kon niet met het blote oog worden gezien, maar wel met een verrekijker B10x50. De helderheid werd geschat op ongeveer 5,5m. De staart was niet te zien.


 • 14 januari 2015:
   Komeet Lovejoy (C/2014 Q2) III

   Ook door Wim Zijlema te Kolham werd de komeet Lovejoy meerdere keren waargenomen. De eerste waarneming van deze komeet was op donderdag 8 januari 2015 van 21:35 tot 22:05 uur MET. De komeet werd snel gevonden met behulp van een 9x63 verrekijker na de positie te hebben opgezocht in het programma Stellarium. In de grote binoculair (20x100, 20 x30 en 20x37) was niet veel verschil. Het beeld was een ronde nevel met enige condensatie en het vermoeden van de aanzet van een staart, gericht naar 11 uur (een normaal beeld). De omstandigheden tijdens het waarnemen waren verre van ideaal. Er was sluierbewolking en nevel en daardoor een verlichte hemelachtergrond. De maan was ook al boven de horizon. De komeet was niet met het blote oog te zien.

   De tweede waarneming van deze komeet geschiedde op zaterdag 10 januari 2015 van 21:40 tot 22:40 MET. Het object werd nu opgezocht met de Tento 20x60. Het duurde even voor dit was gevonden. Het gaf wel een heel mooi beeld dankzij de prachtige kijker Skywatcher (120 mm, f/5 refractor) met diverse oculairen (en vergrotingen). Het mooiste beeld ontstond met de Vixen LV 15 mm (x40 beeldveld 1,25 graden). In de Baader 10 mm (x60, beeldveld 1,13 graden) was het eveneens heel mooi te zien. De komeet was niet helemaal rond, maar enigszins driehoekig met een heldere kern. Niet stervormig, maar wel met een zekere omvang. Aan ÚÚn kant (zuidoost) was het ster begrensd en aan de andere kant (zuidwest) leek het dat de komeet in de hemelachtergrond verdween. Een echte staart kon niet worden waargenomen.

   De derde waarneming geschiedde op woensdag 14 januari 2015 van 21:40 tot 21:40 MET vanuit de donkere Baggerputten bij Slochteren. De komeet werd waargenomen met de grote binoculair (20x100). Het leek op een grote niet helemaal ronde, maar iets ovaal rechthoekige nevel met de indruk van een smalle staart naar links. De komeet was nu net met het blote oog te zien.

   Op donderdag 8 januari 2015 rond 21:30 uur MET heeft ook Wim Zanstra vanuit Appingedam de komeet Lovejoy kunnen waarnemen. In dit geval met een B10x50 binoculair. Het was een ronde vlek en een staart was niet te herkennen. • 8 januari 2015:
   Komeet Lovejoy (C/2014 Q2) II

   Eveneens is er tijdens de avond een foto gemaakt van de komeet Lovejoy (C/2014 Q2) door Klaas Bus vanuit Wehe-Den Hoorn. De gebruikte camera was van het type "Canon EOS 350 D" met een lensopening van 4 cm, een brandpuntsafstand van 300 mm en een diafragma f/7. Er is 10 maal 30 seconden belicht op een ISO-800 film en de foto's werden opeen gestapeld door de "Deepsky Stacker". Ondanks de vochtige lucht was het toch behoorlijk helder. • 8 januari 2015:
   Komeet Lovejoy (C/2014 Q2) I

   In de loop van de heldere avond om 22:21 uur MET kon de komeet Lovejoy (C/2014 Q2) met een normale camera vanuit Appingedam worden gefotografeerd door Ton Evenhuis. De komeet is op de foto te herkennen als een klein blauw vlekje, halverwege de gordel van het sterrenbeeld Orion en de heldere ster Aldebaran in de Stier. De staart is te zwak en niet waarneembaar. Gegevens zijn te vinden op de website van de Nederlandse Kometen Vereniging: www.kometen.nl • 4 januari 2015:
   Bo÷tiden

   In de vroege ochtend was Frans Hoenkamp in staat om een drietal Bo÷tiden waar te nemen. Het maximum van deze meteorenzwerm was ook ongeveer rond deze tijd, maar door de bijna Volle Maan en de gedeeltelijke bewolking kon het waarnemen niet perfect gaan. Vanuit de omgeving van Loppersum zag Frans het drietal achtereenvolgens om 03:19 uur, 04:44 uur en 05:28 uur MET. De eerste meteoor vloog door het sterrenbeeld Leeuw en de derde door het sterrenbeeld Lier. Bij een totaal heldere hemel zouden er vanwege het storende Maanlicht misschien nog 20 meteoren per uur te zien geweest kunnen zijn.


 • Home