Kijkeensomhoog 2009 • 17 december 2009:
   Sneeuw ligt hoog ?!

   Het gaat maar door met die sneeuw....
   Het is nu 11:30 uur en het ligt hier plaatselijk al ruim 1.84 cm hoog.
   Zie foto's.....   Ik kan er bijna niet meer aan scheppen en vegen...
   Peter Knol (Appingedam)
 • 13 december 2009:
   Geminiden

   Op deze avond zijn de Geminiden waargenomen door Klaas Bus (Wehe den Hoorn) en Ton Evenhuis (Appingedam) en Wim Zijlema (Kolham). Klaas zag er tussen 21.30 en 23.30 MET 42 voorbij komen, waarvan 4 zeer helder. Ton bleef tussen 22.00 en 00.30 MET steken op slechts 7, waarvan enkele ook heel mooi. Wim zag tussen 23.00 en 23.15 MET 3 Geminiden. De weersomstandigheden waren niet optimaal. Heiig en rond het vriespunt. Door de oostenwind werd de helderheid boven Appingedam vermoedelijk nadelig beïnvloed door het industrieterrein bij Delfzijl. Hieronder resultaten van Klaas Bus.

   Gebruikte zender: RAI-1 (Italië)
   Frequentie: 53,738 MHz • 8 november 2009:
   Bijzondere wolken

   Ik had nog nooit zulke wolken gezien! Heb er een aantal genomen. De eerste is een beetje mijn favoriet.
   Foto´s zijn genomen op 28 augustus tijdens Delfsail.

   Tineke v/d Berg (Delfzijl)
 • 20 oktober 2009:
   Nog een vuurbol (4) ?

   Ook Tineke v/d Berg (Delfzijl) zag op 17 oktober 2009 's avonds vanuit het raam een soort langzaam voorbij glijdende lichtinval, dwars door de gordijnen heen. Was het een test om de Euroborg in de groene schijnwerpers te zetten?
 • 20 oktober 2009:
   Nog een vuurbol (3) ?

   Die vallende meteoor heeft Peter Knol (Scheemda) samen met zijn vriendin ook gezien. We zagen iets groens langs het kamerraam gaan wat heel erg op vuurwerk leek. Het had ook de snelheid van een budget vuurpijl. Idem wat de brandduur betreft. Ik ben niet zo bekend in Scheemda, maar na wat zoeken op Google earth denken we dat de meteoor van ZZW naar NNO vloog. Hij stond aan het begin ongeveer zo'n 45 graden boven de horizon en zakte onder een hoek van zo'n 20 graden denk ik toen hij in het NNO achter huizen verdween. Het had voornamelijk groene kleuren en wat geel/wit vuur aan de randen en achterkant. Tijd was inderdaad ongeveer 22:50 locale tijd volgens onze ongesynchroniseerde klokjes in onze mobieltjes. Maar het had inderdaad ook gewoon budget vuurwerk kunnen zijn want de kleuren en snelheid kwamen erg overeen.
 • 20 oktober 2009:
   Nog een vuurbol (2) ?

   Ook Wim Zanstra (Appingedam) zag op de bewuste zaterdag rond 22.50 MEZT een felle groen-witte lichtkogel vanuit zijn huiskamer in westnoordwestelijke richting op een hoogte van zo'n 40 graden boven de horizon. Het verschijnsel was zeker een stuk helderder dan Venus en verscheen vrij plotseling aan de hemel. Het leek zich amper te verplaatsen en ging na enkele seconden vanzelf weer uit. Het leek meer op kunstmatig vuurwerk als op een meteoor. Toch werd er een aantekening van gemaakt. Het Dagblad van het Noorden van 19 oktober vermeldde ondermeer ook waarnemingen van een zelfde verschijnsel uit Haren en Oldehove. Werden we hier om de tuin geleid? Zie ook: www.hemelwacht.nl
 • 20 oktober 2009:
   Nog een vuurbol (1) ?

   Dré Oudman (Appingedam) zag gedurende 2 seconden een joekel van een meteoor op zaterdagavond 17 oktober j.l. om exact 22.50 MEZT op 45 graden hoogte in het noordwesten. Het had de schijnbare grootte van een voetbal, was blauw-wit van kleur en bewoog onder een hoek van 60 graden met de horizon in noordelijke richting omlaag.
 • 13 oktober 2009:
   Knallende vuurbol (9)

   Manfred Gruenig (Andelfingen, CH). Diese Sternschnuppe inkl. Bruch in mehrere Teile habe ich am Dienstag, 13. Oktober 2009 kurz vor 19:00 Uhr (Vorbereitung der Führung für die Konfirmanden Andelfingen) im Nordwesten selbst gesehen. Flugrichtung Süd - Nord. Dieses spektakuläre Sekundenereignis fotografieren zu können ist schon eher Zufall. E schöne Sunntig, Manfred Gruenig.

   www.Basel.Astronomie.ch
 • 13 oktober 2009:
   Knallende vuurbol (8)

   Henk Mulder (Delfzijl) meldde de waarneming van zijn dochter in Zeerijp die op 13 oktober 2009 rond 19.00 MEZT een zeer luide knal hoorde, te vergelijken met het vuurwerk op oudejaarsavond. Tevens werd een vibrerende nawerking genoemd, zoals bij een aardbeving.
 • 13 oktober 2009:
   Knallende vuurbol (7)

   Wim Lambeek (Uithuizen) zag op een wandeling rond 19.00 MEZT een intense vuurpijl, een grote fel witte bol die geleidelijk veranderde in de kleur van geel naar rood. De helderheid vergeleek hij met die van een tl-lamp, of de landingslichten van een vliegtuig. Uiteindelijk viel de vuurbol in 4 of 5 brokstukken met verschillende kleurtjes uiteen. De bewegingsrichting was van zuidzuidwest naar noordnoordoost. Het is onzeker of het verschijnsel onder of boven de wolken langsging. Het nalichtend spoor bleef zeker 3 à 4 minuten hangen en begon steeds meer te kronkelen. Het zag eruit als een rookspoor. Zo'n 4 à 5 minuten na de passage van de vuurbol werd een luide knal gehoord.
 • 13 oktober 2009:
   Knallende vuurbol (6)

   Janneke Tammens (Leens) was rond 19.00 MEZT aan het telefoneren met haar moeder in Baflo toen zij allebei tegelijk een geluid hoorden dat zij verder niet thuis konden brengen en dat van buiten moest komen.
 • 13 oktober 2009:
   Knallende vuurbol (5)

   Ton Evenhuis (Appingedam) gewaarschuwd door de familie Kool te Holwierde, kon op het moment dat het tv-programma Lingo juist begonnen was (19.00 MEZT) nog een foto maken van het ijl blauwe nalichtende spoor. De camera was gericht naar het noordwesten op zo'n 45 graden hoogte boven de horizon. De kleur en de struktuur van het nalichtende spoor deden Ton denken aan de lichtende nachtwolken.

 • 13 oktober 2009:
   Knallende vuurbol (4)

   Erik Boven (Slochteren) zag de super geweldige verschijning zo'n 2 à 3 minuten voor 19.00 MEZT. De vuurbol was iets langwerpig, tweemaal zo lang als breed en helder wit van kleur. Het langdurig nalichtende spoor was ijl blauwwit van kleur en bleef zeker nog 5 minuten zichtbaar aan de heldere hemel. Het spoor van een passerend vliegtuig was witter. De vuurbol kwam uit de richting zuidzuidwest en bewoog naar het oosten. Naar schatting werd maximaal een hoogte van 70 graden boven de horizon bereikt. Daarna spatte hij uiteen in 3 tot 6 stukken. Zo'n 4 à 5 minuten later was een enorme knal te horen, alsof een vliegtuig door de geluidsbarrière vloog. Het geluid denderde nog een tijd na. De indruk ontstond dat het verschijnsel heel dicht bij kwam.
 • 13 oktober 2009:
   Knallende vuurbol (3)

   Bent Nielsen (Appingedam) zag de vuurbol van zuid naar noord recht over zijn huis vliegen en aan het eind van zijn baan in noordelijke richting in 3 geelachtige brokstukken uiteenvallen. Een nalichtend spoor bleef nog lang zichtbaar. Het leek wel vuurwerk in de oudejaarsnacht.
 • 13 oktober 2009:
   Knallende vuurbol (2)

   Wiebe Kool (Holwierde) zag de vuurbol van zuid naar noord recht over zijn huis vliegen en vergeleek de helderheid met die van de volle maan. Kijkend in noordelijke richting zag hij het lichtverschijnsel in 3 stukken uiteenvallen. Na 20 à 30 seconden was er een geluid te horen dat zo'n 10 seconden aanhield. Tegen de heldere hemel was gedurende langere tijd een nalichtend spoor zichtbaar. Het was helder weer en de zon ging juist onder.
 • 13 oktober 2009:
   Knallende vuurbol (1)

   Albert Bosch hoorde op zijn fitness-uurtje het volgende. In Zandeweer is door een aantal jongeren om plm. 18.30-19.00 uur een soort meteoriet met punt en staart waargenomen, bewegend in de richting van Uithuizen. Het ding spatte in stukken uit elkaar. Men heeft 3 knallen gehoord en even later bewoog de grond op het voetbalveld. Inmiddels heb ik gezien dat er meer meldingen bij rtv-noord zijn binnengekomen. Zou men met Lofar dit hebben kunnen waarnemen?

 • 12 september 2009:
   Heldere ISS

   Tussen 21.14 en 21.18 MEZT werd een zeer heldere overkomst van de International Space Station (ISS) opgemerkt door Marga Heeres en Ruth Favarger te Delfzijl en Henk Leeuw in ’t Zandt. Het ruimtestation vloog van WZW naar OZO en bereikte zijn grootste hoogte van 44 graden boven de horizon in ZZO. De helderheid van -2,9m benaderde die van de planeet Venus die overigens toen nog niet te zien was. De zwakkere Jupiter stond lager aan de hemel en verder naar het zuiden.

 • 8 september 2009:
   Thaise balonnen

   Adel Hamzaoui te Barneveld zag een helder, vlammend object over vliegen dat oranje-rood van kleur was. De vliegrichting was van zuid naar noord, iets ten oosten van het zenit. Het voorwerp leek op het eerste gezicht zonder een referentiekader groter dan een vliegtuig. De ISS kwam een uur later over, laag in het zuidoosten. In dit geval moet er weer sprake zijn geweest van een Thaise ballon.

 • 28 augustus 2009:
   Dubbele regenboog

   Wim Zijlema (Kolham) maakte deze foto van een felle dubbele regenboog tijdens een onweersbui op vrijdag 28 augustus in het begin van de avond. • 28 augustus 2009:
   Mammatus-bewolking

   Ton Evenhuis (Appingedam) stuurde deze foto van de zeer indrukwekkende Mammatus-bewolking. • 17 augustus 2009:
   Samenstand Maan en Venus

   Deze foto werd gemaakt door Ton Evenhuis (Appingedam) in de vroege ochtend van 17 augustus 2009 rond 4.30 MEZT. Een mooie samenstand van de maan en Venus onder het sterrenbeeld Tweelingen. Castor en Pollux zijn nog vaag te zien. • 8 augustus 2009:
   Thaise balonnen

   Mevrouw Wiersma (Loppersum) meldt dat zij op zaterdag 8 augustus 2009 rond 23.30 MEZT een voorwerp zag overvliegen met een rood-gele kleur dat leek op een vlam. Het vloog als een vliegtuig van west naar oost, hoog door het zuiden en leek te branden. Na enig speurwerk bleek dat het de ISS niet geweest kan zijn en dat er in dit geval sprake moet zijn geweest van een Thaise feestballon. Naderhand kwam er via de Publiekssterrenwacht “Io” in Heerenveen een soortgelijke melding binnen uit Loppersum en waren er nog twee getuigen in Garrelsweer die hun ervaring via Arnold Smit bekend maakten. Opmerkelijk was dat de Thaise ballonnen een dag eerder op de Coopluydenmarkt in Appingedam verkocht werden.

 • 1 augustus 2009:
   Perseiden

   Ton Evenhuis (Appingedam) zag een van de eerste Perseïden voorbij flitsen.

 • 28 juli 2009:
   Stofwolken van vulkaan Sarychev peak

   Gedurende de eerste helft van de maand juli 2009 kon Ton Evenhuis (Appingedam) op elke heldere avond aan de noordwestelijke hemel omstreeks zonsondergang de asslierten met mooie golfpatronen zien, evenals kleurrijke avondschemeringen waarbij de kleuren purper en rood de overhand hadden. Later in de maand werden deze verschijnselen minder met uitzondering van de avond van 28 juli rond 21.40 MEZT.

 • 26 juli 2009:
   Lichtende nachtwolken

   Na een tijdje van afwezigheid werden de lichtende nachtwolken weer door Ton Evenhuis (Appingedam) waargenomen in de nachten van 12/13, 13/14, 14/15, 15/16, 19/20, 21/22 en 25/26 juli 2009. Foto’s werden gemaakt in de nacht van 15/16 juli vanaf het Groen Laantje. Zie www.kijkeensomhoog.nl. Er was sprake van vaak snelle structuurveranderingen, verschillende types, helderheden en elevaties. Over het algemeen was dit verschijnsel te zien tot een hoogte van zo’n 15 graden boven de noordelijke horizon en rond middernacht. De vraag is of het voorkomen van lichtende nachtwolken extra gestimuleerd wordt door het nagenoeg ontbereken van zonnevlekken gedurende langere tijd. Zie ook www.nlcnet.co.uk.

 • 30 juni 2009:
   Wolken van vulkaanstof

   De Russische vulkaan Sarychev Peak kwam tot uitbarsting op 12 juni 2009 en de wolken as en zwavelzuur hebben op 29 juni inmiddels West Europa bereikt. 's Avonds vanaf 20:30 MEZT vertoonden zich lange witte slierten aan de NW hemel. Volgens www.spaceweather.com moet dat een mengsel van as en zwaveldioxide zijn geweest. Na zonsondergang zag Ton Evenhuis (Appingedam) vreemde schemeringskleuren, variërend van purper tot grijsblauw en rood. Op 30 juni, nadat in de loop van de middag de lage bewolking zo goed als verdwenen was, vertoonde de lucht een vale grijs-bruine waas. Kijkend in de richting van de zon was er van het hemelsblauw nagenoeg niets meer over. Ook 's avonds waren er vreemde schemeringskleuren, maar vanaf 22:30 MEZT maakten lage wolken, die met een noordenwind vanaf de Waddenzee werden aangevoerd, een eind aan de waarneming. Ook Marga Heeres (Delfzijl) heeft deze wolken gezien.

 • 16-25 juni 2009:
   Lichtende nachtwolken

   De afgelopen maand juni 2009 is rijk geweest aan lichtende nachtwolken en niet altijd waren troposferische wolken de spelbedervers. Ton Evenhuis (Appingedam) heeft dit verschijnsel gezien op de volgende data: juni 16/17, 18/19, 19/20, 23/24 en 24/25.Vooral deze laatste datum heb hij genoten van een fraaie lichtshow. Zie ook de prachtige foto's van Muller, Bremerhaven op de NLC Observers Homepage http://ed-co.net/nlcnet/2009-2. De afstand Appingedam - Bremerhaven is 120 km, dus veel verschil zal er niet geweest zijn.

 • 24-25 juni 2009:
   Lichtende nachtwolken

   Mooie lichtende nachtwolken waren ook te zien in de nacht van 24 op 25 juni 2009. Geert Molema (Delfzijl) en Wim Zanstra (Appingedam) maakten er melding van. Foto's werden gemaakt tussen 01:49 en 03:08 MEZT tussen Garrelsweer en Loppersum door een van de donateurs van de SWSE met een digitale Praktika camera.
 • 17 juni 2009:
   Lichtende nachtwolken

   In de nacht van 16 op 17 juni 2009 zagen Ton Evenhuis en Geert Molema te Appingedam en Delfzijl tussen 23.15 en 01.00 MEZT prachtige lichtende nachtwolken.

 • 14 juni 2009:
   Circumzenitale boog

   Op 14 juni 2009 rond 19:45 MEZT zien Arnold en Jannie Smit in het Friese Heeg een aantal mooie haloverschijnselen rond de zon. Het gaat om een deel van de kleine kring, de grote kring en de daaraan rakende als een regenboog gekleurde circumzenitale boog. Zie: De Natuurkunde van 't vrije Veld (Dr. M. Minnaert) deel 1, pag 222.

 • 6 juni 2009:
   Vuurbol

   Op 6 juni 2009 om 01.55 MEZT zag Wim Zanstra een heldere sporadische meteoor van de grootte -2 halverwege tussen de sterren Deneb en Polaris doorvliegen in de richting van Cassiopia.

 • 4 juni 2009:
   Aktief gebied op de zon

   Van 1 tot en met 4 juni 2009 was er na een lange tijd weer een behoorlijk actief gebied op de zon waar te nemen. Wim Zanstra kwam tot een Wolfgetal 18.

 • 29 mei 2009:
   Vuurbol

   Gerda Kool te Holwierde zag op 29 mei 2009 om 22.37 MEZT een mooie heldere vuurbol langs de hemel flitsen van zuidoost naar noordwest door de sterrenbeelden Schorpioen, Corona Borealis, Grote Beer, Voerman en Perseus. Vermoedelijk ging het hier om een sporadische meteoor die niet bij een bekende zwerm hoort.

 • 22 mei 2009:
   Opname Saturnus

   Wim Zijlema uit Kolham maakte een opname van de planeet Saturnus opgenomen in de nacht van 21 op 22 mei omstreeks half een (lokale tijd). De ringen zijn nog steeds zichtbaar. Het resultaat kan m.i. nog beter. Helaas stond de planeet al vrij laag en was de seeing daardoor navenant minder. Bovendien is het wennen aan de nieuwe telescoop in combinatie met een webcam en een computer.   Nog enkele gegeven: telescoop: 15 cm F1200 mm lenzenkijker met x2 Barlow lens. Philips toUcam. Bewerkt met Registax 2 en Adobe Photoshop.
 • 19 mei 2009:
   Kring om de zon

   Op 19 mei 2009 rond 11.40 MEZT zien Adel Hamzaoui en Henk Roossien te Barneveld een snel veranderende bijna volledige 22 graden halo rond de zon. Hetzelfde werd ook vanuit Appingedam waargenomen door Wim Zanstra.

 • 13 mei 2009:
   Regenboog

   Op woensdag 13 mei 2009 om 18.00 uur zag Lina Hamzaoui een prachtige heldere regenboog.

 • 1 mei 2009:
   Sterbedekking door de maan

   Op 1 mei 2009 om 22.26 UTc heeft Wim Zanstra te Appingedam met een 8 inch Schmidt-Cassegrain telescoop een bedekking waargenomen van de ster SAO 98250 door de maan.

 • 29 maart 2009:
   Bijzonnen

   Op 29 maart om 21h 00m 47,46s MEZT bepaalde Wim Zanstra te Appingedam het moment dat de ster SAO 75671 (134B. Ari) met magnitude 6,8 achter de donkere rand van de maan verdween. Bij een maanfase van k = 0,11+ waren zowel de ster als de donkere maanrand in de 20 cm Schmidt-Cassegrain telescoop goed te zien. De weersomstandigheden waren perfect te noemen. De schemering en het stadslicht waren enigszins storend.

 • 20 maart 2009:
   Bijzonnen

   Om 18.00 uur keek Peter Knol vanaf zijn werkplek in Farmsum in westelijke richting, toen hij bijzonnen bij de zon zag. Het ging om twee oplichtende vlekken links en rechts van de zon op ongeveer dezelfde hoogte boven de horizon. Het leken wel kleine korte stukjes van een regenboog vanwege de kleurschakeringen. Een volledige kring om de zon was niet te zien, omdat de zon maar een handbreedte boven de horizon stond. Wel een halve cirkel die door de sluierbewolking enigszins werd verstoord. Het verschijnsel duurde tot circa 18.10 uur. (De tijd in MET).

 • 4 maart 2009:
   Komeet C/2007 N3 (Lulin)

   Op 3 en 4 maart 2009 in beide gevallen kort na middernacht was het eindelijk helder genoeg om komeet Lulin waar te nemen. Vanuit Appingedam kon Wim Zanstra in de 10x50 verrekijker de staartster zonder staart goed zien, precies op de grens van de sterrenbeelden Leeuw en Kreeft. De komeet zag eruit als een nagenoeg ronde en iets gecondenseerde vlek met een diameter van 20 boogminuten, een condensatiegraad van 3 en een helderheid van 5,0. Het was redelijk helder tussen de wolken en 4 ?C tot 6 ?C bij een vochtige atmosfeer en storend stadslicht. Van een staart was niets te zien.

 • 11 februari 2009:
   Rookpluim uit de maan

   Op woensdag 11 februari 2009 rond 22.00 MET ziet Tineke v.d. Berg (Delfzijl) vanuit haar auto een vage donkere vlek rechts boven bij de rand van de maan. Een soortgelijke melding, maar dan van een dag later rond 22.30 MET, werd ontvangen van Wim Zijlema (Kolham) en Mieke Ketelaar (Stadskanaal), die eveneens in hun auto onderweg waren. Beide avonden was het helder weer. Het verschijnsel deed denken aan een soort rookpluim als gevolg van een uitbarsting op de maan. Het was slechts enkele dagen na volle maan (9 februari) en een klein deel van de rechter maanrand bevond zich al in de schaduw. De verklaring voor deze waarneming ligt in het feit dat het zichtbare maanoppervlak verdeeld is in lichte en donkere gebieden. Eén van die donkere gebieden (Mare Serenitatis) raakte aan het grensgebied tussen licht en donker en leek extra donker, doordat het zonlicht er vlak overheen streek. Juist dit gebied wekte de suggestie van een rookpluim. Misschien werd de suggestie nog versterkt door de botsing tussen twee satellieten op 10 februari.

 • 8 februari 2009:
   Kring rond de maan

   Op 8 februari 2009 rond 22.00 MET ziet Wim Zanstra (Appingedam) dankzij de sluierbewolking een volledige 22º halo rond de bijna volle maan.

 • 31 januari 2009:
   Overkomst ISS

   Op 31 januari 2009 ziet Henk Leeuw in 't Zandt rond 18.00 MET een opvallend helder object langs de smalle maansikkel en de planeet Venus bewegen. Een blik op de website www.heavens-above.com wees uit dat het hierbij heeft moeten gaan om het International Space Station (ISS) dat met een helderheid van -1,4m van het westen naar het oostzuidoosten vloog, gedurende 6 minuten zichtbaar was en zijn hoogste punt bereikte om 17.58.22 MET op 49 graden boven de horizon in het zuidzuidwesten.

 • 17 januari 2009:
   Vuurbol

   Op 17 januari 2009 meldde Henk Leeuw in 't Zandt het volgende. Een vrachtwagenchauffeur (melkrijder) zag, rijdend in de provincie Groningen om ongeveer 20.10 MET plotseling een zeer heldere blauwe vlek door de lucht bewegen. Een collega had het ook gezien evenals de buren van Henk. Het was kraakhelder weer. De volgende dag maakte Radio Noord in het 12 uur Nieuws melding van deze bijzondere gebeurtenis. Het bleek dat tientallen mensen in de provincie dit verschijnsel hebben waargenomen. Een superfelle grote groene vlek bewoog tussen 20.10 en 20.15 uur razend snel door de lucht en trok een groene streep diagonaal naar beneden. Vlak boven de grond barstte de streep uit elkaar in geelwitte deeltjes.

   Vanaf de Eemshavenweg richting Uithuizen rijdend was deze enorme lichtflits in het oosten te zien, aldus Jolanda van Loenen en Nicolle Lendering uit Uithuizen. Zij waren geheel overdonderd en reden nog maar met lage snelheid. Achter hen reed een politieauto, eveneens heel langzaam. De inzittenden waren ook getuige geweest van het fenomeen. Theo Jurriens wist te vermelden dat er al zeker 50 meldingen waren binnengekomen uit Groningen, Noord-Holland en zelfs uit Zweden, waar de hele hemel werd verlicht. Het gaat hier vrijwel zeker om een vuurbol (een vallende ster, of meteoor, die helderder is dan de planeet Venus) waarvan het restant (de meteoriet) vermoedelijk in de Noordzee is terecht gekomen. Over het algemeen ontstaan dergelijke lichtverschijnselen doordat een brokstuk materie met grote snelheid de atmosfeer binnen dringt en al op een hoogte van zo'n 100 km een gloeispoor achter laat. Over de herkomst van het brokstuk kan men gissen. Het is vermoedelijk geen stuk van een satelliet geweest.

 • 6 januari 2009:
   Halo rond de maan

   ´s Avonds ziet Peter Knol te Appingedam rond 20.45 MET een 22 graden halo rond de maan. Het was twee dagen na Eerste Kwartier en gedeeltelijk bewolkt met cirrus.