Kijkeensomhoog 2003 • laatste maanden 2003 (reactie):
   Aardschokken

   Keimpe Keimpema te Heerenveen (secr KNVWS Friesland) meldt een opvallende onrust en hinderlijk gedrag van zijn hond ten tijde van de aardschokken in de provincie Groningen die in de laatste maanden van 2003 plaatsvonden. Berust dit verschijnsel op toeval of kan een hond daadwerkelijk de effecten van een aardbeving waarnemen? Reacties welkom bij de redactie.

 • 28 november 2003 (reactie):
   Lichte vlekken

   Ton Evenhuis reageert op het verschijnsel van de lichte vlekken door Wim Zanstra waargenomen op 28 november 2003 (VS 2004-1). Het zouden wolken uitlaatgassen zijn, uitgestoten door een vliegtuig dat op weg was naar zijn landingsplaats Eelde. Ton heeft iets dergelijks eerder waargenomen.

 • 22 januari 2004:
   Vuurbol

   Op de valreep (22 januari 2004) meldt Theo Jurriens via RTV Noord de verschijning gisteravond tegen de schemering van een heldere vuurbol boven het oosten van ons land van Groningen tot Maastricht. Meldingen van dit fenomeen zijn eveneens welkom bij de redactie.

 • 28 december 2003:
   Halo

   Adel Hamzaoui in Appingedam ziet op 28 december rond 20.15 uur (MET) een 22 graden halo rond de maan, waarbinnen zich links boven opvallend de heldere planeet Mars bevond. De halo werd doorkruist door vliegtuigsporen (contrails) en bovendien was de maan omgeven door een witte krans.

 • 7 december 2003:
   Volle maan

   op deze dag, de geboortedag van Catharina- Amalia, was de maan al enige tijd op toen de zon onderging. Hoewel nog één dag voor volle maan, werd toch door weervrouw Helga van Leur (RTL-4) beweerd dat het bekend is dat bij volle maan meer kinderen worden geboren en dat het vandaag volle maan zou zijn. Een dubelfout! WTZ

 • 7 december 2003:
   Maanfoto

   Deze dag ziet niet alleen Catharina-Amalia het eerste licht, maar ook de ccd-camera van Werner Krijgsveld. Na veel testen is dan eindelijk een eerste echte astrofoto gemaakt. Deze geplaatste foto is één van de vele geschoten foto's. Het gaat hier om de maan, een dag voordat deze vol was. De foto is genomen bij een matig tot redelijke seeing met een belichtingstijd van 1,2 sec. met een maanfilter, prime-focus bij f=10 met een 200mm SCT.


   de maan


 • 28 november 2003:
   Lichte vlekken

   Eveneens op deze dag werden rond 16.15 uur vanuit Appingedam in zuidwestelijke richting laag boven de horizon twee vreemde lichte vlekken gezien. In de verrekijker kwam tevens structuur naar voren. WTZ

 • 28 november 2003:
   Lichte trilling

   6 minuten na middernacht werd aan de Spijkerlaan te Appingedam een lichte trilling gevoeld met een frequentie van 4 Hz, zonder geluid en gerommel. WTZ

 • 28 november 2003:
   Vuurbol

   Wim Lambeek ziet rond 21.35 uur in Uithuizen een snelle helderwitte vuurbol met een nalichtend spoor. Hij vloog door het zenit in noordelijke richting en eindigde laag aan de noord-noordoostelijke hemel tussen de Grote Beer en de Tweelingen. De vuurbol brak niet in stukken en was veel helderder dan Saturnus en de helderste sterren. Er was geen geluid te horen. Het zou een late Tauride geweest kunnen zijn, afkomstig van komeet 2P/Encke, hoewel van een oranje kleur geen sprake was.

 • 24 november 2003:
   Eclips

   Vanonder het zuidelijk firmament warme groeten van Henk Roossien. Ik ben nog in Auckland, Nieuw Zeeland, dus de grote stad maakt de hemel niet bepaald kraakhelder. Gisteravond, 6 november, was het echter toch mooi met de bijna volle maan "ondersteboven". Jammer dat ik vanavond de groep met vakantiegangers heb, anders kon ik nog even naar het observatorium.

   Maandag staan we op een camping aan de oostkust. Als je dan noord- en oostwaarts kijkt, is er alleen maar 10.000 km oceaan tussen mij en Chili. Ik kan me van de voorgaande jaren herinneren hoe ik 's avonds over het pikdonkere strand liep, onder een overdonderend mooie sterrenhemel. Dit land is een paradijs voor de astronoom.

   Vanuit Fox Glacier, westkust South Island NZ hetvolgende bericht. Om 11.22 uur op 24 november kon ik een 10% eclips van de zon waarnemen, juist zichtbaar door een dun wolkendek. Ik had niet verwacht dat het zo ver noordelijk nog te zien zou zijn, want in het avondnieuws werd gezegd Queenstown, 150 km zuidelijker. Groeten.... Henk.

 • 20 november 2003:
   Poollichtreflectie

   Op deze datum was er sterke poollichtreflectie bij Rob Stammes bij een Kp-index van 9. Helaas is het bewolkt.

 • 9 november 2003:
   Totale maansverduistering

   De totale maansverduistering tussen 00.33 uur en 04.04 uur is door vele Eemsmonders goed waargenomen. Enkelen hadden de pech dat er een wolkenbank overdreef. Wim Zijlema heeft de tijdstippen kunnen bepalen waarop een aantal kraters in de aardschaduw verdween.

 • 24 oktober 2003:
   Vuurbol

   Om 0.05 uur (MEZT) ziet Werner Krijgsveld een zeer mooie vuurbol, een Tauride die in de richting van Cygnus schoot. Het spoor lichtte enkele seconden na. De helderheid bedroeg zeker m= -3.

 • 14 oktober 2003:
   Poollicht

   De dag dat de zon helemaal geen vlekken vertoonde, werd 's avonds door Wim Zanstra poollicht waargenomen als gevolg van een snelle zonnewind uit een aantal coronale gaten. Rob Stammes (Dirkshorn) registreerde de geomagnetische storingen. Op 18 oktober verschijnt het snel groeiende gebied 484, dat drie dagen later met het blote oog (lasglas) te zien is.

   Massa-uitbarstingen hieruit waren op 24 oktober verantwoordelijk voor poollicht, dat door Ton Evenhuis, Ruth Favarger en Wim Zanstra kon worden waargenomen. Dezelfde dag verscheen actief gebied 486, ook met blote oog te zien. Sterke massa-uitbarstingen veroorzaakten op 29 oktober weer poollocht, waargenomen door Albert Schuitema (Dwingeloo), Ton Evenhuis, Ruth Favarger, Marga Heeres, Bertus Bolken, Wiebe Kool en Wim Zanstra.

   Een dag later was het weer raak en helder in het noorden van de provincie waar o.a. Wim Lambeek, Rikkert Clevering en Kees Oosterveld van dit verschijnsel hebben kunnen genieten.

   Op 13 november kwam gebied 484 na een halve omloop achter de zon langs de oostelijke rand weer terug. Op 20 november meldt Rob Stammes weer poollichtreflectie, zelfs op de zuidelijke antenne. Ook is er behoorlijke magnetische verstoring. Helaas is het overal bewolkt.

 • 8 oktober 2003:
   Windhoos

   Kees Oosterveld ziet rond 19.35 uur MET vanuit zuidwest Delfzijl in zuidelijke richting onder een wolk een slurfje hangen van een windhoos.
 • Home