In de voetsporen van de Berlijnse Einstein

In het dorp Caputh bij Potsdam is nog steeds het zomerhuis van Albert Einstein te zien op het adres: Am Waldrand 15-17. Dit huis werd hem ter gelegenheid van zijn 50-ste verjaardag (14 maart 1929) door de stad Berlijn aangeboden. Helaas mocht Einstein er slechts drie zomers van genieten. In 1933 emigreerde hij noodgedwongen naar de Verenigde Staten van Amerika. Verder is er in de buurt op een afstand van ongeveer 1,5 km in de Strasse der Einheit 3 een klein maar heel aardig museum ingericht over Einstein en zijn tijd in Berlijn.
De reis naar Caputh (520 km) was snel gemaakt. Bijna de hele weg was een Autobahn, maar omdat de tomtom stond afgesteld op de kortste route leidden de laatste zeven kilometers over een middeleeuws keienpad door het bos. Als dat maar goed ging met het oude ax´je!

De bovenverdieping van het museum was ingericht met veel foto's en teksten over de tijd dat Einstein in Berlijn verbleef. Ook was er een maquette van het buitenverblijf en een model van de boot waarmee hij zeilde op de Schwielowsee. Met een joystick kon de loopsnelheid van de bezoeker opgevoerd worden tot de lichtsnelheid. Wat daarbij zichtbaar werd verschilde behoorlijk met het normale straatbeeld. De beheerster, mevrouw Frank, wist veel bijzonderheden over het museum te vertellen. Als dank kreeg zij een prachtige foto op A3-formaat van het fraaie door Ahmad Haraji in 2002 geschilderde portret van Einstein dat ook een paar maal tijdens een presentatie bij de SWSE in het Egyptisch Restaurant Nefertari in Appingedam te zien was. De foto kreeg onmiddellijk een plaatsje in het museum en twee schitterende boeken over Einstein mochten als tegenprestatie mee naar Delfzijl.
Het gerestaureerde zomerhuis van Einstein oogt redelijk modern, zeker voor de tijd dat het gebouwd werd. Met een grondoppervlak van circa 200 m2 en deels drie verdiepingen is het zeker geen klein optrekje. Binnen is de inrichting eenvoudig en daterend uit 1930. Het geeft een bijzonder gevoel in het huis van de meester te zijn. Vlak in de buurt is er de mogelijkheid om koffie te drinken in het kleine Einsteincafé van de plaatselijke loodgieter. Het is zeer de moeite waard om dit bijzondere oord te bezoeken, zeker in combinatie met andere bezienswaardigheden in Berlijn. Let daarbij wel op de openingstijden.

www.caputh.de
www.einsteinsommerhaus.de
www.einstein-website.de
Hans Venekamp