Aardschok bij Appingedam

Op donderdag 16 april 2009 om 19.13 uur werd Appingedam en omgeving opgeschrikt door een behoorlijke aardschok. Het begon aan de Spijkerlaan 13 tijdens een natuurkundeles over krachten (!) met een zeer luide, zware knal die onmiddellijk werd gevolgd door een trilling waardoor het hele huis met alles erin heftig stond te schudden. Het verschijnsel duurde misschien 5 seconden. Het geluid leek erop alsof er een zware kast omviel op de zolder en de trillingen waren heviger dan die van een vrachtwagen die met grote snelheid over een verkeersdrempel rijdt. Na afloop kwam niemand de straat op en waren er geen sirenes te horen van brandweer of ambulances. Bij de buren was niets gebeurd wat de knal heeft kunnen veroorzaken. Ook zij hadden dezelfde ervaring.

Aanvankelijk werd niet aan een aardschok gedacht, omdat de luide knal en de korte duur van de trillingen daarmee niet direct in verband werden gebracht. Diverse opties voor een verklaring passeerden de revue, maar geen van alle gaf een bevredigend antwoord. De nieuwsmedia kregen vele meldingen binnen en kwamen uiteindelijk met de juiste verklaring. Het ging om een aardschok met een kracht van 2,5 op de schaal van Richter en met epicentrum in de wijk Oling te Appingedam. Zie: www.rtvnoord.nl en www.meteodelfzijl.nl. De oorzaak daarvan moet gezocht worden in de nu al zo'n 50 jaar durende gaswinning, waardoor de ondergrondse druk afneemt en de aardlagen verzakken. Uit de meldingen valt af te leiden dat niet iedereen dezelfde ervaring heeft gehad. Zo heeft bijvoorbeeld Geert Molema drie maal een trilling gevoeld en zagen een vader en een zoontje die in de Delfzijlster wijk Fivelzicht in een vijver aan het vissen waren dat door de trilling de vissen uit het water sprongen. Zelfs hadden mensen op de kruising Farmsumerweg-Opwierderweg in de middaguren rond 16.00 uur al trillingen gevoeld. Verder van het epicentrum verwijderd werd geen geluid meer gehoord en in het restaurant De Boegschroef in de haven van Delfzijl heeft men helemaal niets van de aardschok gemerkt.

De schaal van Richter waarmee de sterkte van een aardbeving wordt aangegeven is ontstaan in 1935. Het is een logaritmische schaal. Wanneer de uitslag van de seismometer 10 maal zo groot wordt, geeft men de sterkte van de beving aan met 1 magnitude meer. Zie: www.knmi.nl. De energie die bij de aardbeving vrijkomt is dan 30 maal zo veel. Ter vergelijking: een auto van 1000 kg die van een hoogte van 100 meter valt veroorzaakt een aardbevinkje met een kracht van 1 op de Richterschaal. Voor kracht 2 zijn al 30 auto's nodig en voor een beving met kracht 3 moeten 900 auto's 100 meter naar beneden vallen. (De beving van Appingedam had een kracht van 2,5 op de schaal van Richter).

(W.T. Zanstra)