Landelijke Sterrenkijkdagen voor de 33e maal

 • LOCATIE DELFZIJL (3 april, teamleider Marga Heeres)
   Onder aan de dijk aan de Zeebadweg tussen het Eemshotel en het Muzeeaquarium stonden zes telescopen opgesteld met begeleiders Klaas Bus, Rikkert Clevering, Hans Dekker, Kees Oosterveld, Arnold Smit en Wim Zanstra. Het was een prachtige, heldere avond. Aanvankelijk was het nog licht. De ondergaande zon was al achter de huizen verdwenen en alleen de maan was zichtbaar. Het was één dag na erste Kwartier. Een groot aantal bezoekers stond al te trappelen van ongeduld om de kraters te zien op de scheiding van licht en donker. Veel volwassenen en kinderen, al dan niet met hun ouders, genoten van de mooie beelden, waarover de begeleiders mooie verhalen wisten te vertellen. In één van de kraters was een duidelijke rechte structuur zichtbaar. Naarmate het donkerder werd vertoonden zich de eerste sterren (Sirius) en op den duur kon ook de planeet Saturnus door de telescopen worden bekeken. Het ringensysteem was nog te zien en ter weerszijden van de planeet vertoonden zich de maantjes Titan en Dione. Vanaf 22 uur werd de drukte wat minder en begon de Schmidt-Cassegrain te beslaan. Als laatste bezoeker kwam de dienstdoende dokter van de doktersdienst nog langs. Het totaal aantal bezoekers werd door de begeleiders geschat op 100. De begeleiders worden heel hartelijk bedankt voor hun geweldige inzet.
 • LOCATIE SLOCHTEREN (3 april, teamleider Wim Zijlema)
   Het schitterende weer van de laatste dagen met wolkenloze luchten en een aangename temperatuur beloofde veel goeds. Na de juiste voorbereiding (posters verspreiden, persberichten versturen) stond een team van zes begeleiders met drie telescopen en een informatiestand klaar bij de Duurswoldhal om de bezoekers te ontvangen. Omdat een week eerder de zomertijd was ingegaan, werd een uur later begonnen dan normaal (20.00 uur). Het was eerst nog te licht om de sterren te waarnemen maar er kon al wel gekeken worden naar de maan. De eerste belangstellenden arriveerden ook al snel. De lichtstaafjes hadden een grote aantrekkingskracht op de kinderen. Het bleef de hele avond helder bij een zeer aangename temperatuur. Later werd de lucht wat vochtiger. Gekeken werd naar de maan, Saturnus, het dubbelster systeem Mizar en Alchor en de open sterrenhoop van de Pleiaden Vooral het beeld van de planeet Saturnus met de ringen op de kant en enkele manen maakte indruk op de bezoekers. Later op de avond arriveerde een beginnende maar enthousiaste amateur sterrenkundige uit Toornwerd. Hij had zijn pas aangeschafte telescoop ook meegenomen en werd zodoende een mooie aanvulling op de rest van het programma. Het liep de hele avond door met belangstellenden en de tijd vloog om. Het werd een geslaagde avond met een bezoekersaantal van 61 (inclusief de begeleiders).

   De begeleiders: Trijnie Drenth, Monique Drenth en Harriët Overmars: PR
   Werner Krijsveld: 10 cm Vixen ED refraktor,
   Erik Boven: 20 cm Newton (Dobson),
   Wim Zijlema: 9 cm Vixen refraktor,
   De amateur: 120 mm refraktor van Bresser.


 • LOCATIE SLOCHTEREN (4 april, teamleider Wim Zijlema)
   Het leek aan het eind van de middag op te klaren maar helaas trok de lucht al snel weer dicht. De telescopen werden niet opgesteld en er werd niets gezien. De belangstelling was dan ook minimaal met 7 bezoekers (inclusief de begeleiders). Met dank aan alle begeleiders en Enexis IP Lighting (Essent) voor het uitzetten van de storende verlichting.

   De begeleiders: Mieke Ketelaar: PR
   Klaas Bus: 20 cm Dynamax Schmidt-Cassegrain,
   Arnold Smit: 15 cm Newton (dobson),
   Wim Zijlema: 9 cm Vixen refraktor.
 • LOCATIE OUDE PEKELA (4 april, teamleider Trijnie Drenth)
   De hele dag was het zwaar bewolkt. Tegen 17.30 uur leek het iets op te klaren, maar de weersverbetering zette helaas niet door. Toch heeft Werner Krijgsveld zijn 102 mm. apochromaat maar opgesteld aan de Rietors 12 en werd de koepel opengezet met daarin de 200 mm Schmidt-Cassegrain. Monique hield haar 80 mm. achromaat achter de hand. Wesley Pechler en Karin droegen zeer enthousiast hun steentjes bij. De affiches van Wesley hingen op school, in de buurtsuper en in de bibliotheek van Winschoten. Het werd echter algauw duidelijk dat er van sterrenkijken niet veel terecht zou komen. Toch zijn er nog circa 30 bezoekers geweest en ontstonden er leuke en interessante gesprekken over de hobby. Een verslag met foto's van dorpsfotografe Thea de Boer is te bezichtigen op de website www.prachtigpekela.nl. Al met al werd het ondanks de bewolking toch nog een levendige avond en natuurlijk, zoals al eerder gebeurde, was het vanaf 23.15 uur kraakhelder. Zeer frustrerend. De begeleiders worden hartelijk bedankt voor hun medewerking.
 • NB. De coördinatie voor deze bijdrage van de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond aan de door Stichting De Koepel te Utrecht georganiseerde 33ste Landelijke Sterrenkijkdagen was in handen van Wim Zanstra.

  (W.T. Zanstra, 25 okt 2008, circa 14.10 MEZT)