37e Landelijke sterrenkijkdagen

Organisatie: Stichting De Koepel te Utrecht.
Deelname: Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond.
Plaats / datum: Delfzijl, 15 maart 2013 en Oude-Pekela, 16 maart 2013.
Tijd: 19:00 - 22:00 uur MET.
Aantal bezoekers: 21.


 • Locatie Delfzijl (Teamleidster: Marga Heeres)
   Op 15 maart 2013 was de locatie voor de kijkavond bij helder weer vastgesteld op of onderaan de dijk bij het Eemshotel te Delfzijl. Maar vanwege het slechte weer werd deze keer gebruik gemaakt van de derde mogelijkheid, namelijk in het Eemshotel. De dag begon grijs met een temperatuur van 4 graden en een verwachting van regen en sneeuw. Hoewel de bewolking om 15:30 uur openbrak en er een waterig zonnetje tevoorschijn kwam, was het hemelgewelf om 17:00 uur weer geheel bedekt met wolken met tegen 19:00 uur lichte sneeuwval en aantrekkende wind. Het was duidelijk: ook dit jaar kon er geen geslaagde sterrenkijkavond ontstaan. Het achtkoppige team installeerde zich dus aan de stamtafel in het Eemshotel om eventueel publiek van informatie te voorzien over de hobby sterrenkunde. Dit bleef helaas beperkt tot de gasten van het etablissement. Er kwamen geen bezoekers op af.

 • Locatie Oude Pekela (Teamleidster: Trijnie Drenth)
   Verslag van de sterrenkijkavond op 16 maart 2013 op de parkeerplaats en in het restaurant De Pekelahof in Oude-Pekela. De morgen begon zeer bewolkt en ook de verdere dag klaarde het niet echt op en leken de vooruitzichten bepaald niet gunstig. Maar om even vˇˇr 19:00 uur werden de maan en later ook Jupiter toch enigszins door de nevel zichtbaar en kwamen ook de eerste bezoekers. Arnold en Werner hadden inmiddels hun kijkers opgesteld. De hele maanschijf was te zien met de 5 dagen oude maansikkel en zelfs de planeet Jupiter met ÚÚn van de maantjes. Het weer werd helaas niet beter, maar toch kwamen er in de loop van de avond nog 21 bezoekers, die allen zeer ge´nteresseerd waren. Ook daarbij was de fotograaf van "Prachtig Pekela" en na diverse foto's geschoten te hebben, heeft hij deze ook direct op de website geplaatst en tevens vermeld, dat er nog tot 22:00 uur gekeken zou kunnen worden. Ondanks het niet meewerkende weer is het dus toch een geslaagde avond geworden, mede dankzij de geweldige inzet van de medewerkers en het restaurant De Pekelahof voor het beschikbaar stellen van de parkeerplaats en de stamtafel. Zie ook: www.prachtigpekela.nl.

 • Een woord van dank

   Een woord van dank is op zijn plaats voor het Eemshotel en De Pekelahof en de medewerkers. Behalve de reeds genoemde teamleidsters waren dat in alfabetische volgorde: Monique Drenth, Ruth Favarger, Frans Hoenkamp, Werner Krijgsveld (met telescoop), Arnold Smit (met telescoop) en Wim Zanstra (co÷rdinator).


  WTZ