30e Landelijke sterrenkijkdagen


Succesvol verlopen


Ook dit jaar heeft de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond (SWSE) deelgenomen aan de door Stichting De Koepel (Utrecht) georganiseerde Landelijke Sterrenkijkdagen, voor de dertigste maal alweer. In het hele land waren talrijke locaties waar het publiek in aanraking kon komen met de sterrenkunde. In de provincie Groningen had de SWSE zes locaties “in bedrijf”, verdeeld over de avonden van 3 en 4 maart van 19 tot 22 uur. De coördinatie was in handen van Wim Zanstra. Het weer werkte voor 100 procent mee (tegen de kou kan men zich kleden), zodat de belangstelling groot was. In totaal konden zo’n 400 bezoekers worden verwelkomd. Alle medewerkers, de pers en Het Hogeland College worden heel hartelijk bedankt voor hun inzet. Hieronder de verslagen van de locaties.

 • Bellingwolde ( Sportweg 48 )
   (Team: Tido v.d. Laan, Werner Krijgsveld, Trijnie Drenth en Monique Drenth)

   Rond 19.00 uur op vrijdagavond 3 maart kwamen de eerste (trouwe) bezoekers al op de locatie Bellingwolde aan. Het werd inmiddels al een beetje donker met alleen laag in het zuidwesten wat bewolking. Het bleek een ouderwetse sterrenkijkdag te worden, al leek het aanvankelijk door een sneeuwbui bijna mis te gaan. De hele avond hadden we een schitterende sterrenhemel. Er stonden drie telescopen opgesteld en al snel werd het gezellig druk. Er kon via de zelfbouwkijker (205mm Newton) van Tido naar Saturnus gekeken worden, via de 102mm Polarex refraktor naar de maan en via de Vixen 102ed (met goto) van Werner naar Mars, M42 Orionnevel en andere objecten, vaak op verzoek. Tussen 20.00 en 21.00 uur kwamen twee heldere satellieten over, de Envisat (20.09 uur) en de ISS (20.15 uur). Het viel op dat het gemiddelde publiek, op een enkeling na, al enigszins op de hoogte was van de sterrenkunde. Er waren zelfs twee mensen die al langer de sterrenkunde bedreven als hobby en serieus advies vroegen over telescopen om hun oude te vervangen. De sfeer was goed, de mensen enthousiast en het weer en de seeing waren ook goed. De jeugd was ruim vertegenwoordigd in diverse leeftijden (van vier tot vijftien). Vele mensen kwamen dan ook van ver, zoals Musselkanaal en Nieuw-Buinen. Al met al met een eindgetal van zo'n 90 bezoekers en een versnapering na afloop was het een geslaagde avond voor de locatie Bellingwolde en de begeleiders. Zie ook: //http://members.lycos.nl/tvdlaan/
   (Tido en Werner)
 • Delfzijl ( Eemshotel )
   (Team: Marga Heeres, Ruth Favarger, Kees Oosterveld, Arnold Smit en Wim Zanstra).

   De locatie was geopend op vrijdagavond 3 maart van 19 tot 22 uur. Van tevoren had Derk Boscher als weerman van RTV Noord vanaf deze plaats het weerbericht gepresenteerd en reclame gemaakt voor de Landelijke Sterrenkijk-dagen. Er stonden vanaf 19.00 uur drie telescopen klaar: twee 15 cm Newtons (o.a. de Maatkijker) en een 8” Schmidt-Cassegrain. Het was na een aantal zeer donkere dagen kraakhelder en de maansikkel was mooi te zien. Verder ontlokten de Orionnevel, Mars, Saturnus met ringen en enkele maantjes en het dubbelster-systeem Mizar-Alcor in de Grote Beer veel oh’s en ah’s van het publiek, onder wie een aantal donateurs. Ruth en Marga deelden handenvol folders uit. De catering gedurende de avond werd verzorgd door Kees. Geduldig werd de werking van de telescopen uitgelegd. Rond 20.15 uur verscheen het International Space Station (ISS) laag boven de westelijke horizon. De satelliet vloog onder de maan langs door het zenit, waarna hij in de aardschaduw verdween. Een onverwacht sneeuwbuitje tooide de kijkers in het wit, maar kon de enthousiaste mensen niet verjagen. Koud, maar voldaan over de 65 bezoekers konden de teamleden zich onder het genot van warme chocolademelk opwarmen in het Eemshotel.
   (Marga)
 • Oude Pekela ( Rietgors 12 )
   Team: Trijnie Drenth, Werner Krijgsveld, Ruth Favarger, Monique Drenth en Wim Zanstra).

   Op zaterdagmorgen 4 maart leek het in Oude Pekela een vrij heldere dag te worden. Na de middag kwamen de sneeuwbuien regelmatig over en toen het om 18 uur weer begon te sneeuwen, werd de hoop echt op gegeven op een fijne sterrenkijkavond voor het publiek en het team! Echter, op het moment dat de eerste beide teamleden aankwamen, werd de lucht helder en konden we genieten van een schitterende sterrenhemel. Even vóór 19 uur kon de koepel open en werden de telescopen opgesteld. Een 10 cm lenzenkijker en twee 20 cm Schmidt-Cassegrains. Door de sneeuw waren de terrasjes glad geworden en werd er extra strooizout aangerukt om ongelukken te voorkomen. Rond 19 uur kwamen de eerste bezoekers al en na half acht werd het drukker. Het publiek was erg enthousiast en het “Whow” is dan ook vele malen gehoord. Om 19.07 en 20.41 uur zagen we de ISS overkomen. Er werden talloze vragen gesteld die door de teamleden uitstekend werden beantwoord. Ook het draaien van de koepel was voor velen heel apart. Even na 22 uur gingen de laatste bezoekers weg. Hopelijk bleven zij niet in de zware sneeuwbui steken. Het totale aantal bedroeg ongeveer 80, onder wie veel jeugdigen. Onder het genot van een drankje werd nog gezellig even nagekletst over een geslaagde avond. Een dergelijke avond zeker voor herhaling vatbaar. Last but not least, hartelijke dank voor de tomeloze inzet van de teamleden. Klasse.
   (Trijnie)
 • Slochteren ( Duurswoldhal )
   (Team: Wim Zijlema en Erik Boven)

   Dag 1 (vrijdag 3 maart 2006). Na de juiste voorbereiding (posters verspreiden, persberichten versturen) leken de weersomstandigheden niet erg goed. Het was winters met veel sneeuwbuien en af en toe wat opklaringen. Maar na zonsondergang klaarde het helemaal op en werd het koud met af en toe een wolkje. Helaas waren de persberichten niet goed doorgekomen. De activiteit werd maar in één krant gepubliceerd. Omstreeks kwart over zeven arriveerden de eerste belangstellenden. De kijkers werden opgesteld en gericht op de maan en Saturnus. De 20 cm Newton (Dobson) van Erik en de 9 cm Vixen refraktor van Wim. Het was goed helder, zodat de ringen van Saturnus met de Cassini-scheiding en enkele manen goed te zien waren. Voor Mars was ook veel belangstelling. Deze stond echter te ver weg om details te kunnen waarnemen op het kleine planeetbolletje. De Orionnevel kwam beter in beeld. Met het blote oog was ook van alles te zien. De sterrenbeelden, de Pleiaden, vallende sterren en satellieten. De satelliet Envisat kwam om 20.09 uur over en is door velen opgemerkt. Het liep de hele avond door tot 22.00 uur. Er was vooral veel belangstelling van de jeugd. Het aantal bezoekers bedroeg 40. Er werden foto’s gemaakt door Stefan Buter.

   Dag 2 (zaterdag 4 maart 2006). Deze avond was er ook voldoende belangstelling. Het publiek bleef nu wat langer zodat er meer gelegenheid was voor het waarnemen van andere objecten, zoals de dubbele sterrenhoop in Perseus. Ook de ISS werd weer gezien. Het was kouder dan gisteren. Daardoor liep mijn telescoop halverwege de avond vast en was deze uitgeschakeld. De kijker van Erik bleef gelukkig paraat. Om 22.00 uur zijn we gestopt. Het aantal bezoekers bedroeg deze avond ook 40. Het waren geslaagde avonden. Met dank aan Essent voor het uitschakelen van de openbare verlichting.
   (Wim)
 • Uithuizen ( Zwembad de Dinge )
   (Team: Wim Lambeek, Herman Vegter, Heidi Klooster, Albert Bosch en Johan Pestman)

   De avond van 3 maart was een groot succes hier! Ondanks de sneeuw zijn er toch zo’n 50 bezoekers geweest. Dit heeft ons allemaal positief verrast aangezien het de eerste keer is geweest voor de locatie Uithuizen en het weer heel onberekenbaar was. Volgens Meteo Uithuizen zou het na het inzetten van de eerste fikse sneeuwbui over en uit zijn maar dit bleek mee te vallen. Toen we na het afdekken van de vier telescopen net even binnen zaten (aan de bar!) om op te warmen werd er alweer op de deur geklopt. “Waar staan de telescopen?” Nieuw volk dus, en…heldere lucht. Tijd voor een 2de sessie en ook daarna konden we nog langdurig waarnemen. Er kwamen veel leuke reacties, ondanks de soms beperkte keuze van objecten door de bewolking. Velen hebben voor het eerst in hun leven Saturnus en de Orionnevel kunnen waarnemen. Vooral bij de jeugd was na het plaatsnemen achter de telescopen regelmatig Whow!, Vet!, Cool! Te horen, wat hun enthousiasme wel weergeeft. Ook voor hapjes en drankjes werd gezorgd. De speciaal geopende kantine van het zwembad deed goede zaken, zodat we een volgende keer weer welkom zijn. Men had speciaal (gratis) schalen met worst en kaasjes klaargezet. Hmmm….die locatie Uithuizen is zo gek nog niet….Ook van de teamleden ontving ik positieve reacties, zeker voor herhaling vatbaar.
   (Wim)
 • Wehe den Hoorn ( Marnehoes )
   (Team: Klaas Bus, Mevr. Tammes, Ton Evenhuis, pa en moe Bus en Johan Immel)

   Een minpuntje was dat de locatie Wehe-Den Hoorn was weggevallen uit lijst op Teletekst (p.718). Een pluspunt was dat het team kon worden versterkt door mevrouw Tammes uit Leens, die enkele jaren geleden door Klaas was geadviseerd over een telescoop (Dynamax 8”). Ook Klaas werkte met een zelfde kijker. Veel medewerking werd bovendien ondervonden van Het Hogeland College, waar de kantine speciaal voor deze gelegenheid geopend was en waarvan de projectieapparatuur gebruikt kon worden voor een serie prachtige dia’s van Ton. De avond van de 3de maart verliep leuk en gezellig, deels overschaduwd door overtrekkende sneeuwbuien. Tussendoor werd met het publiek gekeken naar de maan, Mars, de Orionnevel en Saturnus. Een zwakke satelliet (Envisat) kwam over rond 21.49 uur. Het (iets tegenvallend) aantal bezoekers bleef steken op 35.
   (Klaas)